Fra forestillingen «Jakob».

Menn danser

Samtidsdanser og koreograf Tony Tran har Norgespremiere på forestillingen «Jakob» under festivalen Showbox, en med fokus på scenekunst for barn og ungdom. «Jakob» vises på Teater Manu i Oslo onsdag 4. desember.

Publisert Sist oppdatert

Danseforestilling «Jakob», hadde premiere i oktober på Nunatta Isiginnaartitsisarfia - The National Theatre of Greenland under Nuuk Nordic Festival. Nå står Norgespremieren for tur. Onsdag 4. desember vises «Jakob» på Teater Manu i Oslo som en del av festivalen Showbox, en festival med fokus på scenekunst for barn og ungdom. Årets festival går av stabelen i Oslo 2. til 7. desember.

I «Jakob» møtes to mannlige utøvere, Tony Tran og Knut Vikstrøm Precht, som gjennom kroppsspråk og tilstedeværelse utfordrer grenser knyttet til makt, vennskap og avhengighet. Publikum møter en leken og fysisk koreografi som tester og undersøker årsakene til hvorfor en relasjon mellom to mennesker kan være begrensende, frigjørende, støttende og destruktiv på samme tid.

Fra jazzdans til koreografi
Tony Tran er samtidsdanser utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Den Danske Scenekunstskole. Han startet sent med dans ifølge ham selv.
– Først da jeg var 17 år. Jeg ble lokket med på jazzdans av en venninne og ble hektet. Dans ga meg følelsen av å forsvinne inn i «noe», samtidig som det er et konkret uttrykk.

Tony Tran.

Dansen har båret frukter. I 2015 fikk Tony Tran Moss kommunens kulturstipend og han har etter endt utdanning jobbet som danser med forskjellige koreografer og kompanier i Norge, samt turnert med egne verk både i inn- og utland.

Relasjoner mellom menn
Forestillingen «Jakob» er en fortsettelse på Tony Trans pågående utforskning av makt og identitet i menneskelige relasjoner.
– Jeg ville se nærmere på avhengighetsforhold mellom menn og hva man er villig til å gjøre for å få beholde en person i livet. Det kan være et par, men også kompiser som har et nært vennskap. Jeg var bevisst på at det skulle være relasjoner mellom to menn, fordi for meg som skeiv er det mere spennende å utforske.

«Jakob» vises kl. 10 og kl. 13 onsdag 4. desember. Etter forestillingen kl. 10 er det mulig å høre mer om hvilke tanker Tony Tran har om tematikken i en samtale med Sindre Jacobsen fra Danseinfo.

«Jakob», onsdag 4. desember kl. 10 og 13, Teater Manu, Christiesgate 5, Oslo.
Info: «Jakob» av Tony Tran

Powered by Labrador CMS