Deadline

Den nye norske filmen «Fuckings bygda» vises under årets Oslo/Fusion.

«SYKE ER DERE»

La kommentarfeltet seile sin egen sjø en ukes tid. Du trenger ikke mer hat, du trenger skeiv kultur og Oslo/Fusion internasjonale filmfestival.

Publisert Sist oppdatert

TRANSHAT, KVINNEFORAKT og fremmedfrykt spres nå av tastaturkrigere og terrorister på internett og i sosiale medier. Også i redaktørstyrte medier blir leserne oftere enn før fôret med falske nyheter og alternative fakta, og debattinnleggene som trykkes er de som kan bidra til ytterligere polarisering, klikk, deling og likes. 

I de digitale medieplattformenes barneår rundt årtusenskiftet, rådet det en slags forventning om at den nye teknologien skulle gi oss en mer åpen og demokratisk diskusjon av ulike tema – drevet fram av nysgjerrighet, argumenter, fakta og lydhørhet. 

Erfaring og forskning viser derimot at medieplattformene i stedet endte opp som en drivreim for hets og hat, desinformasjon, polarisering, mistillit, ekskludering og utstøting. Og ikke minst er nettet blitt et møtested for de ekstremt harme, retthaverske og enøyde. De som før hadde problemer med å finne hverandre i et analogt samfunn som i det store og hele var tuftet på felles verdier som likhet, solidaritet, ansvar og folkeskikk. 

IFØLGE FORSKNING presentert i boka «Ytringsfrihet i en ny offentlighet», Universitetsforlaget 2022, utgjør dagens aktive nettdebattanter omtrent bare seks prosent av den voksne befolkningen i Norge. Og særlig er velgerne til partier til høyre for de tradisjonelle konservative partiene overrepresentert. Det samme er godt voksne menn. Men stormtroppene i denne grenseløse fiendtligheten lever ikke i et incel-vakuum, selv om det kan se slik ut. 

Etter framveksten av det nye ytre høyre på 2010-tallet, har det som tidligere ble regnet som ekstremt tankegods nå blitt normalisert og stuereint i stadig flere land. Og midt i denne såkalte kulturkrigen, er skeive aktivister og skeiv kultur igjen blitt selvlysende skyteskiver for patriarkatet som langsomt mister grepet om den globale økonomien og trenger syndebukker.

I USA har for eksempel PEN America telt skolebokforbudene i første del av skoleåret 2022-2023, og fant at hele 874 ulike titler var bannlyst og erklært som forbudt lesestoff i offentlige skolebibliotek og i klasserom. På toppen av lista ligger to skeive tegneserieromaner, ikke-binær-oppvekstboka «Gender Queer: A Memoir» og homo kommer ut av skapet-boka «Flamer». 

DRAG, FILM, tegneserieromaner og andre kulturuttrykk med skeivt innhold, er nå under kryssild fra ytre høyre, religiøse fanatikere og fra de som kaller seg radikale feminister. Det skjer også i Norge. 

Vi trodde at terrorangrepet mot skeive 25. juni i fjor kanskje ville dempe motstanden og hatet, men har i ettertid tvert i mot opplevd at angrepet på kjønns- og seksualitetsmangfold fortsetter ufortrødent fra tastaturkrigerne.

I juni måtte Redd Barna avlyse sin barnefestival med tryllekunstnere og dragartister under Regnbuedagene i Bergen på grunn av trusler. I kommentarfeltet på Facebook-arrangementet kom reaksjoner som dette: «Dere synes det er greit å være med på å ødelegge flere liv? Gjøre barn mer forvirret? Syke er dere», skrev en. En annen skrev: «Det handler om å skjerme barn fra et helt unødvendig fokus på ‘kjønn’ og seksualitet».

ET PAR MÅNEDER senere kom velferdsforskningsinstituttet NOVA med en rapport som viser at unge som tilhører seksuelle minoriteter, er markant mer utsatt for vold og overgrep enn unge heteroseksuelle. Skeive rapporterer generelt om mer vold fra foreldre, vold i familien og vold fra jevnaldrende. 

Du trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at ord og ytringer har kraft i seg til å oppfordre og inspirere til vonde eller onde handlinger, til og med fra de som vi tror er våre nærmeste og skulle være glade i oss som vi er. Den eneste motgiften vi skeive har, er aldri å gi opp kampen for retten til å være som vi er. 

Men da trenger vi å møte noen som er som oss. Noen som ser oss, ligner oss og som vi kan dele fellesskap og gjenkjennelse sammen med. 

ALT DETTE kan vi oppleve når vi bruker skeive kulturtilbud, men vi må benytte oss av dem for at de ikke skal forsvinne. Den skeive identiteten vår kan lett bli en kilde til skam igjen hvis vi ikke selv skaper og hegner om skeiv representasjon i det samfunnet vi lever i. 

I september viser Norges eneste skeive filmfestival, Oslo/Fusion internasjonale filmfestival, 135 kvalitetsfilmer på Vega Scene og Cinemateket. Logg ut av kommentarfeltet og forsvinn heller inn i kinomørket der du kan oppleve unik skeiv kultur fra hele verden. Kultur gjør det mulig å se livet og virkeligheten skarpere. Den skaper sammenhenger og trekker linjer, og gir innsikt i det vi synes er vanskelig å forstå, eller ikke hadde noen anelse om at finnes. 

Skeiv kultur minner oss om hvor vi kommer fra, og hvem vi er, og hva vi aldri skal tilbake til. Men best av alt er at den kan gi oss det kommentarfeltet ikke har gitt oss; glede, trøst, mot og håp.

Powered by Labrador CMS