Russland

Tvunget til å kastrere gris

Russland fortsetter å stramme grepet om lhbt-liv, og nylig har en transkvinne fortalt om hvordan hun ble tvunget til å gjennomgå konverteringsterapi, som involverte "maskulinitetstrening" og ordre om å kastrere en gris. Den norske Helsingforskomité mener Russland går i retning av å totalforby alt som er skeivt.

«Det var som en semi-religiøs leir der vi måtte gi vår vilje til Gud og be om at han skulle hjelpe til med å kurere våre sykdommer», sier Ada Blakewell.
Publisert

Konverteringsterapi er nå tatt inn i statlige ordinære helsetiltak i Russland. Aktivister har varslet om at det er første steg mot kriminalisering, og når justisdepartementet i forrige uke fremmet et rettslig krav til Høyesterett i Moskva om å anerkjenne den internasjonale lhbt-bevegelsen som «ekstremistisk, og forby dens aktivitet i Russland», mener russiske aktivister at kriminaliseringen er på vei også nasjonalt.

Menneskerettighetsorganisasjoner frykter hva det vil bety for skeive i Russland.

– Det Russland nå gjør er drastisk på mange måter. Loven om ekstremisme er ikke ny, men den har aldri blitt brukt slik den brukes nå, sier Mina Wikshåland Skouen, seniorrådgiver for lhbt-spørsmål i Den norske Helsingforskomité.

– Vanligvis brukes lovanvendelsen til å erklære enkeltpersoner eller organisasjoner for ekstremister, noe som kan gi tolv år i fengsel. Det man gjør her er å si at hvem som helst som er affiliert med noe som er skeivt, kan erklæres som ekstremister. Det er enormt dramatisk for alle skeive i Russland, men også dramatisk når man ser hvordan man bruker lovgivning i Russland.

– Helsingforskomiteen begynte å mistenke at Russland gikk mot full kriminalisering av skeive da vi hørte om den nye loven som det ble meldt om forrige uke. Men mistanken kom også tidligere, spesielt etter at vi hørte om at konverteringsterapi er tatt inn i statlige ordinære helsetiltak i Russland. I motsetning til for eksempel Norge, hvor det ligger an til at konverteringsterapi skal sanksjoneres, så er konverteringsterapi blitt en del av helsetilbudet i Russland, sier Wikshåland Skouen.

– Dette er et steg i retning av kriminalisering av alt som er skeivt. Det er det ingen tvil om.

«Nå må du betale for all din jævelskap»

På det statlige senteret Serbsky Psychiatric Center skal den sosiale adferden til skeive personer kartlegges, skriver det uavhengige russiske nettstedet Meduza.

Det er ikke det eneste senteret i Russland som tilbyr konverteringsterapi. En rapport fra 2021 gjennomført av The Moscow Community Centre of LGBT+ Initiatives viser til en utbrakt praksis.

Den russiske transkvinnen Ada Blakewell er en av mange som har blitt utsatt for konverteringsterapi. Hun forteller i et intervju med PinkNews at det å komme ut sine dypt troende foreldre ikke gikk som planlagt.

«Jeg ble fortalt at å være trans er en gift gitt av djevelen, og at vestlig kultur har forgiftet hjernen min», sier Ada til PinkNews.

Etter å ha flyttet ut av familiens hjem i 2018, kom hun hjem på besøk et år senere. Moren hennes, fikk Ada beskjed om, trengte hjerteoperasjon og ville at hun skulle følge med til sykehuset.

«Det var som en teaterforestilling, og jeg var tilskueren. Mens vi var på vei til sykehuset, forlot vi plutselig hovedveien og fortsatte på noen stier, skitt og grus. Plutselig stoppet vi. Moren min forlot bilen. Da kom en stor mann, som lignet på en banditt fra det russiske '90-tallet», forteller hun.

«Han sa: 'Nå må du betale for all din jævelskap'»

Semi-religiøs leir

Senteret Ada ble tatt til var ikke bare for lhbt-personer. Det inkluderte også de som slet med avhengighet, samt psykiske problemer. Hun ble fratatt telefon og PC. All kommunikasjon med omverdenen ble stoppet i løpet av de ni månedene hun var på senteret.

«Det var som en semi-religiøs leir der vi måtte gi vår vilje til Gud og be om at han skulle hjelpe til med å kurere våre sykdommer», sier Ada.

Hun gjennomgikk også "maskulinitetstrening", inkludert konstruksjon og vedkapping.

«Vi gjorde ganske rare ting. En gang tvang de meg til å kastrere en gris 'fordi jeg ønsket å endre kjønnet mitt.' Jeg klarte ikke å fullføre det fordi jeg fikk et alvorlig panikkanfall.»

Ada sitter igjen med posttraumatisk stresslidelse som et resultat.

Et ukjent antall klinikker som hevder å kunne endre en persons kjønnsidentitet og seksuell orientering opererer i Russland ifølge PinkNews. Det er umulig å vite det virkelige antallet russere som er utsatt for konverteringsterapi, fordi overlevende sjeldent føler seg komfortable eller trygge nok til å stå fram.

«For å være ærlig er det ikke mange som har gjennomgått konverteringsterapi som er i stand til å si fra», sier Anna-Maria Tesfaye, medgrunnleggeren av Queer Svit, en ideell organisasjon som hjelper lhbt-personer.

«Problemet er at når noen blir utsatt for konverteringsterapi i Russland, betyr det at de ikke kommer tilbake, og mange av dem mister forstanden fordi de blir dopet ned i årevis.»

 

Powered by Labrador CMS