Trans

Skal forske på transpersoner i kirken

Vibeke Bergsjø Aas er mor til en transperson. Nå skal hun forske på hvordan de opplever kirken.

Vibeke Bergsjø Aas, prostiprest i Nordre Follo, får Olavsstipendet for å forske på hva «trygge rom» betyr for transpersoner i Den norske kirke.
Publisert Sist oppdatert

Vibeke Bergsjø Aas, prostiprest i Nordre Follo, er tildelt Olavstipendet for 2024 for forskningsprosjektet «Alt synlig og usynlig. En kvalitativ undersøkelse av hva «trygge rom» betyr for transpersoner i Den norske kirke».

– Vi vet lite om hva det vil si å være trans og hva «trygge rom» faktisk innebærer og betyr for mennesker med transidentitet. Tittelen på prosjektet «Alt synlig og usynlig» peker tilbake på at transpersoner er en usynlig minoritet i kirken, som ellers i samfunnet, sa preses Olav Fykse Tveit under utdelingen av Olavstipendet.

Vibeke Bergsjø Aas håper at prosjektet kan gi økt kompetanse.

– Det er stort for meg å få stipendet, både som prest og personlig. Dette er en håndsrekning og ei verdsetting av det arbeidet jeg har vært med på, med å holde kurs for ansatte om hvordan vi møter menneske med ulik kjønnsidentitet, sier Bergsjø Aas.

– Det har blitt tydelig for meg at disse fire bokstavene bare delvis er klare for folk. De vet hva lhb står for, men t-en er ikke like tydelig. Nå skal fordypingen min øke kompetansen og hjelpe kirken til å skape trygge rom for alle.

 

Powered by Labrador CMS