Urix

– Vi vil ikke la den ytre venstresidens «woke»-agenda ta over våre skoler og arbeidsplasser

Loven i Florida endrer drastisk hvordan offentlige skoler og arbeidsplasser kan omtale diskriminering og undertrykkelse.

Floridas guvernør Ron DeSantis talte til pressen og oppmøtte før signeringen av loven HB7, omtalt som «The WOKE Act». Rundt ham holdt barn og voksne plakater i protest mot kritisk raseteori (på engelsk «critical race theory»). Talerstolen var prydet med slagordet «Frihet fra indoktrinering».
Publisert

Floridas guvernør Ron DeSantis har signert et lovforslaget som skal sette stopper for «marxistisk-inspirert pensum» og «indoktrinering». Det blir nå ulovlig å få mennesker til å føle seg ukomfortable på grunn av sin «rase, sitt kjønn eller sitt nasjonale opphav».

– Ingen bør føle seg instruert til å føle at de ikke er likestilt eller skamme seg på grunn av sin rase, uttalte DeSantis under en pressekonferanse kort tid før signeringen av loven.

– I Florida vil vi ikke la den ytre venstresidens «woke»-agenda ta over våre skoler og arbeidsplasser. Det er ingen plass til indoktrinering eller diskriminering i Florida.

Tidligere i april satte guvernøren sin signatur på en annen omstridt lov, «Don't Say Gay», som forbyr «upassende diskusjoner» om seksuell orientering i barneskolen.

Hva er «woke»?

  • «Woke» oversettes gjerne til norsk som våken eller årvåkenhet. Begrepet defineres som å være bevisst om og aktivt oppmerksom på viktige fakta og spørsmål, spesielt spørsmål om sosial rettferdighet
  • Fordi «woke» er et slagord, er det vanskelig å vite nøyaktig hvor og når det oppstod, men begrepet fikk stor oppmerksomhet i tilknytning til Black Lives Matter-bevegelsens oppstart i 2014. Omtrent på denne tiden florerte hastaggen #staywoke i sosiale medier, en oppfordring om å holde seg våken i møte med urett, og å stå opp mot krenkelser, diskriminering eller stereotypier
  • Det som ofte omtales som «woke-bevegelsen» knyttes gjerne til den politiske venstresiden og da til personer som holder seg oppdaterte og aktive i kamp mot sosial urettferdighet. «Woke» brukes av flere som et nedsettende begrep for alle som er, eller ser ut til å være, politisk venstreorienterte

Kilde: Merriam-Webster

Hylles som landets mest «anti-woke» guvernør

Ifølge guvernør DeSantis, skal loven hindre diskriminering på arbeidsplasser og i offentlige skoler. Offentlig er loven kjent som «The WOKE Act», en forkortelse for «Stop the Wrongs to Our Kids and Employees».

Den forbyr blant annet bedrifter og skoler å utsette ansatte og elever «for en påkrevd aktivitet som fremmer eller tvinger enkeltpersoner til å tro på diskriminerende konsepter». Om en arbeidsgiver eller lærer får arbeidstakere og elever til å tro at de er «iboende rasistiske, sexistiske eller undertrykkende» eller at de burde føle seg skyldige for historisk urettferdighet mot andre mennesker, gis arbeidstakere, elever og foreldre rett til å saksøke.

Flere av DeSantis sine republikanske partifeller har hyllet avgjørelsen.

– Jeg vil takke guvernør DeSantis for å være vår nasjons mest «anti-woke» guvernør. Ingen i Florida burde bli utsatt for diskriminerende materiale eller retorikk, spesielt på skolen eller arbeidsplassen. Florida er forpliktet til å objektivt undervise våre elever i viktigheten av historiske fakta og hendelser, ikke indoktrinering, sier senator Manny Diaz Jr.

I skrivet «Frihet fra indoktrinering», utsendt fra guvernør Ron DeSantis sitt kontor, står det blant annet at det ikke er lov til å undervise i at en persons kjønn eller hudfarge har noen sammenheng med deres status i samfunnet.

Mener undervisning kan presse frem kollektiv skyld

Loven forbyr blant annet kritisk raseteori. Ifølge kritisk raseteori er konseptet «rase» konstruert for å undertrykke ikke-hvite mennesker. Lovverk og institusjoner defineres som iboende rasistiske fordi de opprettholder sosiale, politiske og økonomiske ulikheter mellom hvite og ikke-hvite mennesker.

Motstanden mot kritisk raseteori er tydelig i Floridas nye lov: Skoler pålegges også å undervise i «faktainformasjon om emner, inkludert afroamerikansk historie og Holocaust, i stedet for subjektiv indoktrinering som presser frem kollektiv skyld».

Det er tillatt å diskutere «sexisme, slaveri, raseundertrykkelse, rasesegregering og rasediskriminering», men dette må være på en «alderstilpasset måte (...) som ikke indoktrinerer elevene».

– Ved å signere denne lovgivningen, som er den første i nasjonen til å sette en stopper for bedrifters «wokeness» og kritisk raseteori i våre skoler, prioriterer vi utdanning, ikke indoktrinering. Vi vil alltid kjempe for å beskytte våre barn og foreldre fra denne marxistisk-inspirerte pensumet, sier viseguvernør Jeanette Nuñez.

Får kritikk fra Biden

Ifølge Tallahassee Democrat, skal en gruppe saksøkere ha gått til føderalt søksmål mot DeSantis kort tid etter at loven ble signert.

DeSantis har også fått kritikk fra øverste hold. I en tale 21. april, gikk president Joe Biden gikk hardt ut mot det republikanske partiet og refererte blant annet til Floridas «Don't Say Gay»-lov.

– Dette er ikke din fars republikanske parti. Ytre høyre har tatt over partiet, sa Biden under pengeinnsamling til veldedighet i Washington.

– Det er slemt, det er stygt. (...) Synes dere ikke at vi burde være i stand til å si «homo»?

Powered by Labrador CMS