Kim Frieles minnepris

– Kim Friele var ikke ufeilbarlig

Kim Frieles minnepris skal deles ut for første gang i juni neste år. Avsløringene om DNF 48 og Frieles tilknytning til en pedofil organisasjon skjemmer ikke prisen ifølge kulturminister- og likestillingsminister Lubna Jaffrey. – Kim Frieles avgjørende innsats for skeives rettigheter i Norge er ubestridelig. Det betyr ikke at hun var ufeilbarlig, sier hun til Blikk.

– Ettersom Kim Friele er død, kan hun ikke svare på innholdet i kritikken som har vært rettet mot henne når det gjelder hennes holdninger til pedofile, sier kulturminister- og likestillingsminister Lubna Jaffrey til Blikk.
Publisert

Kim Frieles minnepris skal hedre og videreføre Frieles innsats for skeive og for menneskerettigheter. Den skal også løfte fram aktivister som arbeider i hennes ånd her i Norge eller internasjonalt ifølge Kultur- og likestillingsdepartementet.

Minneprisen skal gå til en person, institusjon, gruppe eller organisasjon som har vist stor innsats og engasjement for skeive og for menneskerettigheter. Formålet med prisen er å anerkjenne arbeidet mottakeren gjør for å bedre situasjonen for skeive.

Kristin Halvorsen, direktør for CICERO og tidligere finansminister og kunnskapsminister, skal lede juryen. I tillegg til Halvorsen, har også Knut Olav Åmås, Guro Sibeko og Kjell Erik Ullmann Øie takket ja til å sitte i juryen.

Vinneren av prisen vil få et økonomisk bidrag på en million kroner. Juryen er oppnevnt av Kultur- og likestillingsdepartementet og sekretariatet blir lagt til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

En av de aller viktigste forkjemperne

Aftenposten avslørte tidligere i år at pedofile fikk innpass i DNF-48 i 1982. Avsløringen førte til at FRI gikk ut med en beklagelse. «Vi tar fullstendig avstand fra denne delen av FRIs historie. Vi ønsker å beklage de hendelsene som fant sted og gi tydelig uttrykk for at gruppen aldri skulle ha blitt godkjent som en del av DNF-48», het det i en uttalelse fra FRI. Avsløringen førte også til utstrakt hærverk på Kim Frieles plass i Bergen.

– Kim Frieles avgjørende innsats for skeives rettigheter i Norge er ubestridelig. Det betyr ikke at hun var ufeilbarlig. Ettersom Kim Friele er død, kan hun ikke svare på innholdet i kritikken som har vært rettet mot henne når det gjelder hennes holdninger til pedofile. Det er likevel grunn til å tro på de sakene som har kommet frem, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery til Blikk.

 – Vi mener det er på sin plass at avsløringene om den skeive bevegelsen og Frieles støtte til pedofile på 1970- og 80-tallet har kommet frem i lyset. Departementet vurderer likevel at Kim Frieles minnepris har navnet sitt etter riktig person, en av de aller viktigste forkjemperne for skeiv frigjøring i Norge gjennom historien.

 

 

Powered by Labrador CMS