Film

Danseren som kaller seg for James Brown, vil ikke flykte til tross for at han har vært arrestert. «Jeg prøvde å bevise at det gamle Nigeria, den gamle verden, tar feil. Jeg vil gjøre mer i Nigeria. Men når jeg vet at det ikke er trygt her, vil jeg flytte».

Den gamle verden tar feil

Publisert Sist oppdatert

I DOKUMENTAREN «The Legend of the Underground» tar regissørene Giselle Bailey og Nneka Onuorah seeren med til Nigerias hovedstad og Afrikas største by, Lagos. De maler et portrett av en ny generasjon som bruker sosiale medier, underjordisk radio og dristig kreativitet til å kjempe for rettighetene sine. Unge som trosser tradisjonelle kjønnsroller og finner sine egne unike identiteter. Det blir klart hvilken enorm styrke som kreves for å forsøke og leve et liv på egne betingelser i et land der intimitet mellom personer av samme kjønn er forbudt.

Etter at Nigerias tidligere president, Goodluck Jonathan, innførte den såkalte Same-Sex Marriage Prohibition Act (SSMPA) i 2013, skal det ikke mer til for å risikere fengsling enn å vise følelser offentlig overfor noen av samme kjønn, eller å være samlet flere, enten offentlig eller i et privat hjem. Straffen er enten døden, eller opp til fjorten års fengsel, avhengig av om du bor i en Sharia-regulert stat eller ikke.

Bailey og Onuorah bruker bevisst vage formuleringer som «ikke-konformister» framfor å identifisere intervjuobjekter med seksualitet eller kjønnsuttrykk. Det gjør regissørene antakelig klokt i, for mellom scenene med frimodig sminkede og dansende menn i høye hæler, blir vi også i klipp fra sinte pastorers prekener og politiets brutalitet.

Filmen gir et lite gløtt inn i minoriteters utfordringer i Nigeria i kjølvannet av kolonitida i Afrika med forfølgelse av mennesker britene mente ikke hadde livets rett – og som fortsatt ikke har det. Samtidig får vi møte homofile i den nigerianske overklassen som i kraft av penger og makt, ofte unngår juridiske sanksjoner. De har råd til å leie sikkerhetsvakter for å unngå konfrontasjoner med politiet.

Kontrasten er også står når vi introduseres for Micheal Ighodaro, dansende på New York Citys 5th Avenue under Pride. Han levde under jorda i Nigeria i ti år før han flyttet til New York City. Samtidig er han og vennene en del av den diasporaen som jobber for å beskytte vennene sine og det skeive miljøet i hjemlandet. Sentral i filmen er også danseren som kaller seg for James Brown, som ikke vil flykte, til tross for at han har vært arrestert. «Jeg prøvde å bevise at det gamle Nigeria, den gamle verden, tar feil». Vi møter også aktivisten Edafe som har flyktet fra Nigeria, og nå snakker fra scenen til Pride-deltakerne og minner dem om at friheten ennå ikke er vunnet ved å sitere menneskerettighetsaktivisten Fannie Lou Hamer: «Ingen er frie før alle er frie».

HBO Max har også lagt ut Spotify-lista med musikk kuratert av filmskaperne Nneka Onuorah og Giselle Bailey, og ekstramateriale der blant annet Micheal, Edafe og James Brown snakker om global lhbtiq-kamp.

The Legend of the Underground, strømmes på HBO Max.

Powered by Labrador CMS