Douglas Stuart til Oslo

Brakdebutanten og Bookerprisvinneren kommer til Norge i august.

Publisert

Onsdag 18. august møter Stuart redaktør i Klassekampens bokmagasin, Karin Haugen, til samtale om utenforskap, arbeiderklasse og morskjærlighet på Litteraturhuset i Oslo.

Stuarts første bok, «Shuggie Bain», utkom i fjor til strålende kritikker både i Norge og internasjonalt. Handlingen utspiller seg i Glasgow på 1980-tallet og er skrevet på «glaswegian» – Glasgows lokale dialekt.

Rått og vondt om Thatchers Storbritannia

«Shuggie Bain» skildrer en oppvekst preget av mobbing og utrygghet, men er også et vakkert og vondt portrett av en mor som forsøker å bevare sin verdighet i møte med elendige kår. Vi følger Hugh «Shuggie» Bain, som vokser opp i med mora Agnes og sine to søsken i en knøttliten kommunal leilighet. Shuggies far, Big Shug Bain, har forlatt dem til fordel for ei ny dame.

Agnes har store drømmer, men realitetene er dystre. Hun er alkoholiker, forlatt i en gruvelandsby, lagt i ruiner i Margaret Thatchers Storbritannia, med tre barn som ønsker å passe på henne, men ikke vet hvordan.

Alkoholmisbruket tærer på familien og barna forlater redet én etter én. Shuggie holder ut lengst, men han har også sine egne problemer. Noe er «galt» med ham, noe han ikke klarer å skjule til tross for forsøkene på å passere som «vanlig gutt». Han frykter det verste: Kan han være homo?

Motedesigneren som ble forfatter

Stuart har selv uttalt at boka ikke er basert på hans egen mor, men at den er basert på kjærligheten til moren, og følelsen av hvordan barn kan kjenne håp og ubetinget kjærlighet for feilbarlige foreldre.

Douglas Stuart er født og oppvokst i Glasgow. Han er utdannet ved Royal College of Art i London, og har jobbet som motedesigner i New York. Det lå ikke i kortene at han skulle bli forfatter, og Stuart selv sier det tok tolv år å skrive debutboka.

Boka vant i fjor Bookerprisen, en av litteraturens mest prestisjetunge priser. Tidligere vinnere av Bookerprisen er blant andre Margaret Atwood og Salman Rushdie. I sin begrunnelse skrev juryen at de ble overveldet av Stuarts intime, medfølende og gripende portrett av kjærlighet, mot og avhengighet. De trekker i også fram at romanen gir et realistisk bilde av et marginalisert og fattig Glasgow på 80-tallet.

Billettsalget starter 9. august kl. 10.00. Les mer på Litteraturhusets nettsider.

Powered by Labrador CMS