Festival

Urfolks dragshow på Riddu Riđđu: - En drøm går i oppfyllelse

Årets bestillingsverk på Riddu Riđđu er noe Sápmi aldri har sett før. Gjennom Indigenous Drag Excellence XXL skal festivalen feire skeiv urfolkskunst, og med det for første gang i historien ha dragshow på hovedscenen.

f.v. Ritni Tears, Aunty Tamara, Feather Talia og Randy River.
Publisert

For første gang i historien får verden muligheten til å oppleve et dragshow på en samisk festival. Gjennom bestillingsverket Indigenous Drag Excellence XXL har Riddu Riđđu satt sammen fire urfolks dragartister fra ulike deler av verden for å lage en forestilling til hovedscenen skriver Riddu Riđđu i en pressemelding.

Dragdronningen Feather Talia og dragking Randy River fra Winnipeg i Canada, den samiske dragkingen Ritni Tears og Māori-dragdronning Aunty Tamara tar hovedscenen på Riddu-sletta lørdag 13. juli for å vise hva de har jobbet med det siste halvåret. 

Drag er en kunstform hvor kjønnsuttrykk utfordres, og artister kler seg opp i overdådige antrekk og ofte som det motsatte kjønn. Nå får Riddu Riđđus publikum for første gang oppleve hvordan artistene uttrykker sine urfolkstradisjoner gjennom dragkunsten.

Festivalsjef Sajje Solbakk er stolt over årets bestillingsverk:

– En av mine største drømmeprosjekter går nå i oppfyllelse. Et eget dragshow med urfolks dragartister på hovedscenen på Riddu Riđđu! I lille Olmmáivággi. Vi har samlet et skikkelig stjernelag for å gi publikummet vårt en opplevelse de sent vil glemme. For en drøm, og for en opplevelse dette blir, sier hun.

På årets festival har Riddu Riđđu valgt å hedre skeive urfolk som Årets nordlige folk. Årets bestillingsverk Indigenous Drag Excellence XXL er et av flere programinnhold under Årets nordlige folk-prosjektet. Kjønn og kjønnsuttrykk er et gjentakende tema på årets program.

Indigenous drag excellence XXL er et samarbeid med det finske kulturinstituttet i New York og Finsk-norsk kulturinstitutt som en del av pARTir-initativet finansiert av EU – NextGenerationEU. Prosjektet er også finansiert av Nordisk ministerråd.

Powered by Labrador CMS