Film

En dag for verdighet og Polens eldste dragartist

Vega Scene viser dokumentarfilmen «Boylesque», om Polens eldste dragartist, i anledning En dag for verdighet.

«Boylesque».
Publisert

Verdighetsenteret har siden 2012 koordinert et arrangement under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) som spesielt skal løfte frem omsorgspersoner i kontakt med samfunnets sårbare og gamle.

Målet er å inspirere helse- og omsorgsarbeidere, pårørende, frivillige og unge under utdanning, og skape en møteplass der vi deler historier om hva verdighet betyr i hverdagen. Siden 2019 har det også vært visninger på Vega Scene i Oslo.

Årets film er den polske dokumentarfilmen «Boylesque», regissert av 32 år gamle Bogna Kowalczyk.

«Boylesque».

Jakten på kjærligheten

Gruppen ‘eldre’ er ikke lenger en ensartet gruppe. At omsorgen også skal gjenspeile mangfoldet er særlig aktuelt i Skeivt kulturår 2022. «Boylesque» gir et livsbejaende og befriende usentimentalt portrett av Polens eldste drag queen.

Filmen følger Andrzej Szwan, kjent som Lulla La Polaca, som med sine 82 år er Polens eldste dragdronning. Szwan deler åpenhjertig fra sin erfaring som homofil mann bak jernteppet, fra en fortid preget av hemmelige sammenkomster og et samfunn gjennomsyret av homofobi. Vi får blant annet se dragartisten på scenen, i stille refleksjon over selvmordet til bestevennen Maciek og i jakten på kjærlighet i en verden dominert av ungdom.

Uredd regissør

På tross av polske myndigheters stadige innskrenkning av skeives rettigheter, har Kowalczyk vist seg som en uredd regissør.

Kowalczyk beskriver «Boylesque» som «en bittersøt historie om å leve livet til det fulle til tross for at du er i en viss alder og ikke lever i samsvar med sosiale normer. Det handler om å (...) aktivt søke kjærlighet i eldre alder og selvaksept i en dømmende verden», sier hun til Women and Hollywood.

I en tid hvor homofobi er på fremmarsj i Europa, er «Boylesque» en brennaktuell film om hvilke rettigheter som står på spill – og menneskene som direkte påvirkes av de politiske avgjørelsene.

Vega Scene har visninger tirsdag 25. oktober kl. 16 og kl. 18. Det er også egne skoleforestillinger.

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) har visninger lørdag 22., søndag 23. og mandag 24. oktober.

Info: Dag for verdighet på Vega Scene

Powered by Labrador CMS