Drag

Robert Fux skal lede Drag Race Sverige

– Glem prestisje. Vær stolt, ta rommet og hold sammen. Da blir det «Shantey you stay!» fra meg, sier Robert Fux, en av Sveriges ubestridte drag dronninger, som har holdt på med drag i over 25 år. Nå skal han lede Sveriges utgave av RuPaul’s Drag Race.

Robert Fux skal lede Drag Race Sverige på SVT.
Publisert Sist oppdatert

Robert Fux (43) er til daglig ansatt som skuespiller ved Stockholms Stadsteater, men har også en lang karriere bak seg som drag artist. Han er blant annet kjent fra gruppa Cunigunda, og ikke minst fra den populære podkasten Drottningmötet, hvor han tråler gjennom Sveriges draghistorie.

Han ble tilknyttet Stockholms Stadsteater i 2011, og fast ansatt siden 2015, og gjort suksess med en rekke monologer på teaterets scene, blant annet i Virginia Woolfs Orlando. Han har også jobbet med et stort antall frie grupper, som Strindbergs Intima Teater og Orionteatern.

Drag startet han med allerede som 17-åring, og i 1999 vant han konkurransen Miss Pride i Sverige, og startet en karriere på Sveriges nattklubber. Siden ble han fast medlem av en av Sveriges mest kjente draggrupper, Cunigunda, som har turnert Sverige og utlandet en rekke ganger.

Nå har han kastet seg over det verdensomspennende og prisbelønte konseptet RuPaul’s Drag Race. Drag Race Sverige er seriens første skandinaviske utgave og sendes på SVT i løpet av 2023.

Døråpner for drømmer og håp

Robert Fux.

Blikk fikk audiens med Drag Race Sveriges programleder, eller Sveriges RuPaul om du vil.

– Hva slags forhold har du til Drag Race?

– Jeg har kanskje aldri vært hardcore-fan av RuPaul’s Drag Race, og heller ikke fulgt alle episodene som har blitt sendt over hele verden, døgnet rundt. Men jeg har jo forstått hva slags kraft og kunnskap som finnes i konseptet. Min kjærlighet ligger hos RuPaul, som tidlig var et forbilde og en aktivist, og en døråpner for drømmer og håp, sier Robert Fux til Blikk.

Fra nattklubb til teater

Robert Fux har gått gradene fra undergrunnsklubber og drag til i dag å være ansatt skuespiller ved Stockholms stadsteater.

– Jeg har alltid kunnet bruke drag som et viktig verktøy i rolletolkninger og til kommunikasjon med publikum. Når jeg da så Sasha Velour, vinner av Drag Race, forstod jeg at de samme verktøyene jeg bruker i yrket mitt, er universelle. Det var heftig!

– Hva vil du som svensk drag royalty tilføre serien?

– Jeg tror jeg kan tilføre serien en edge og en uventet miks av erfaringer. Litt blanding av sjangere, tilhørighet og uttrykk. Jeg har jobbet med drag i over 25 år, og mitt ønske er at alle skal forstå hvor rikt drag kan være. Det er en åpning til verden, men også en rustning, uavhengig av kjønn eller identitet. Drag er fake og ekte, på samme tid.

– Hva er ditt favorittøyeblikk fra hele Drag Race-serien?

– La oss heller se fremover, ikke bakover. Alle har sine egne favorittøyeblikk, men mitt favorittøyeblikk vil være når den første dronningen krones i Skandinavia, i Drag Race Sverige. Da har vi skrevet litt lhbtq-historie. I en tid som vår, som er mørk og med nasjonalisme og homohat, er det viktigere enn noen gang å heve knyttnevene sammen, og å kjempe for kjærlighet og retten til å være seg selv. Glitter kan fungere som motstand. Regnbueflagget betyr kamp, ikke bare fest og kyss på kinnet.

– Hva er Sverige-drags styrke i serien?

– Sverige har en fantastisk blanding av show-drag, med klassiske grupper som After Dark, Surprise Sisters og Cunigunda, men når det blandes med YouTube-queens og Drag Race, så skjer det noe unikt. Alle generasjoner tilfører drag noe nytt. Bring it on the runway! Sier Robert Fux til Blikk.

– Mitt håp er at Drag Race Sverige skaper en bred solidaritet og at vi gjør det sammen. Glem prestisje. Vær stolt, ta rommet og hold sammen. Da blir det «Shantey you stay!» fra meg.

Drag Race Sverige har premiere på SVT i 2023.

Powered by Labrador CMS