Drammen Pride-komiteen 2020, fra venstre: Marianne Holmquist. Øyvind Lundberg Nilsen, Zaira Lo Monaco (på skjerm) og Egil J. Bye.
Drammen Pride-komiteen 2020, fra venstre: Marianne Holmquist. Øyvind Lundberg Nilsen, Zaira Lo Monaco (på skjerm) og Egil J. Bye.

– Ja, det blir Drammen Pride

Drammen Pride arrangeres for andre gang i historien helgen 27. - 29. november.

Publisert Sist oppdatert

Drammen Pride-komiteen gikk, som alle andre festivalarrangører, i tenkeboksen da korona-pandemien traff Norge.

– Skal vi avlyse fullt og helt? Skal vi lage digital pride den planlagte, originale helgen midt i august, eller skal vi utsette? Dette var blant spørsmålene vi stilte oss i vinter. I den perioden gikk vi i tenkeboksen, vi så det hele an en periode, og nå har vi bestemt oss. Vi skal gjennomføre Drammens andre pride i historien, men vi flytter festivalen til helgen 27.-29. november, sier komitemedlem Marianne Holmquist, som hadde hovedansvaret for paraden under Drammen Pride i 2019.

– Ja, det blir Drammen Pride. Vi gleder oss, men samtidig må vi være ærlige på at verden ser ut annerledes ut nå enn før korona, og det gjøre nok at pride i byen vår også blir annerledes. Den store folkefesten som samler tusenvis av folk til parade er nok ikke tilrådelig, heller ikke mot slutten av november, sier Holmquist.

«Uansett» er stikkordet

– Vi vil rette fokus på internasjonal solidaritet, og vi skal synliggjøre skeives liv og menneskerettigheter gjennom kampanjen «Kjærlighet over alt, uansett», som pågår over hele landet nå og ut året. Her i Drammen ønsker vi blant annet å jobbe med en kunstner om et stort og synlig prosjekt, som skal bli stående som en påminner om den spesielle situasjonen som koronapandemien i 2020 førte verden inn i. Som en påminner om at pride er viktig og at vi skeive, fortsatt er synlige, på tross av at folkefesten og den store paraden vil utgå, sier komitemedlem, Egil J. Bye.

Drammen Pride 2019 var en våt affære, uten at det la en demper på stemningen.
Drammen Pride 2019 var en våt affære, uten at det la en demper på stemningen.

En kulturfestival for alle

Drammen Pride har jobbet lenge med å lage flere kulturarrangement og fest med Union Scene som base. 

– Når november kommer får vi se om det det blir mulig å samle folk, eller om det blir ulike sendinger som folk i alle aldre kan kan delta på hjemmefra, sier komitemedlem med ansvar for kulturproduksjon, Zaira La Monaco, og lover å slippe noen navn på artister om ikke lenge.

– Helt siden festivalslutt i 2019 har vi hatt god kontakt med artister og våre viktige partnere, som Union Scene og Comfort Hotel Union Brygge. Og alle er innstilt på å få til pride i Drammen på en god og trygg måte i november, enten ting skjer digitalt, fysisk eller i en kombinasjon, sier Lo Monaco.

Nylig fikk Drammen Pride og FRI Oslo og Viken bekreftelsen på at Drammen kommune støtter festivalen i år. 

– Vi er veldig glade for at Drammen kommune også etter kommunereformen går inn med 100.000 kroner til det eneste tilbudet overfor skeive Drammen by. Med fornyet støtte lover vi å levere en kulturfestival for hele Drammen og omegn, for hele Viken og Norge, sier leder i FRI Oslo og Viken, Nils-Erik Aasen Flatø.

Powered by Labrador CMS