Urix

Står fast ved Dubai

Tross massiv kritikk legger International Federation of Library Associations (IFLA) sin verdenskongress til Dubai.

Mohammed Bin Rashid-biblioteket i Dubai.
Publisert

Den 19. juni kunngjorde IFLA at de har gjort avtale med Dubai om å være vertskap for den internasjonale bibliotek- og informasjonskongressen (WLIC) i 2024.

Etter massiv kritikk kom IFLA med en offisiell uttalelse i juni signert den gang sittende president Barbara Lison og påtroppende president Vicki McDonald, som skrev at IFLA ved å velge sted for WLIC verken støtter eller sanksjonerer vertskapsregjeringens politikk.

Det hører med til historien at hele 68 prosent av medlemmene i IFLA sa nei til Dubai som vertskap for verdenskongressen. Blant IFLAs frivillige var 49 prosent mot og 43 prosent for å legge kongressen til Dubai.

Den norske nasjonalbibliotekaren Aslak Sira Myhre sa i et intervju med Klassekampen i august at han for første gang hadde brukt sin stemmerett i IFLA, og at han stemte nei til å legge verdenskongressen til Dubai.

 «Å legge denne samlingen til et sted der lhbt-nettverk ikke får lov å ha møter og der enkelte temaer ikke kan settes på dagsorden, er helt uforenelig med tanken bak IFLA-konferansen», uttalte Sira Myhre og la til at det handler om noe så eksistensielt som at en stor del av folk i verden mister retten til å være til stede og til å være seg selv.

«For en organisasjon som legger så stor vekt på bibliotekets rolle som verktøy for ytringsfrihet og likestilling, burde det trumfe det meste.»

I forbindelse med medlemsavstemmingen kom det også fram at utenriksdepartementet til Emiratene i forkant av IFLA-kongressen har gjort det klart at spørsmål knyttet til lhbt ikke må stå på dagsorden for møtet. Det har ført til at Svensk bibliotekforening boikotter konferansen.

Norsk Bibliotekforeningen går imidlertid ikke så langt:

«Det er absolutt på bordet, men vi har ikke tatt stilling til det ennå. Vi var tidlig ute og sa at vi er sterkt imot valget. Som en ledende ytringsfrihetsorganisasjon kan ikke IFLA holde konferanser i land der visse temaer ikke kan diskuteres», sier styreleder Vidar Lund til Klassekampen.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS