Skeiv sommer

– Skulle være med når NRK for første gang dekket paraden

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står komiker og musiker Egil Andreas Skurdal for tur.

Publisert

– Hei, Egil! Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skyteepisoden i Oslo 25. juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

– Jeg har det fint! Det ble en rar start på sommeren. Har følt meg apatisk og maktesløs og sorgtung som mange andre. Jeg skulle også i år få være med når NRK for første gang skulle dekke paraden. En fantastisk sending, med så mange sterke historier Norge hadde hatt så godt av og stor glede av. Den får komme senere. Samtidig oppi alt det triste, har jeg kommet enda mer i kontakt med mitt skeive jeg! Det har vært en fin opplevelse. Og kjenne at man er faktisk annerledes. Det har gitt nye perspektiver. ELLERS ER JO VERDEN ET SJUKT FINT STED OGSÅ! SOL OG ØL SÅ LANG ØYE KAN SE! HOT BOY SUMMER, AM I RIGHT?? VI SEES PÅ OLAFIA!

– I år er det jo Skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

– Det er kanskje ikke kultur i ren forstand. Men i forarbeidet til Pride-sendingen på NRK, fikk jeg mulighet til å ringe rundt til hver parole og organisasjon og få et dypere innblikk i hver og ens kampsak, menneskene som går der, og de mangfoldige historiene fra årenes løp frem til i dag. Det rørte meg veldig og fikk meg til å innse at jeg selv, som skeiv, hadde en del fordommer og forutinntatte meninger om deler av det skeive miljøet, som ikke stemte i det hele tatt. Vi har mye å lære av hverandre. Kunnskap er fortsatt vårt sterkeste våpen!

– Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

– «Joe Dallesandro» av Briskeby! Verdens beste roadtrip-låt! Hadde glemt at den fantes, da den kom på på dansegulvet i solnedgangen på en takterasse, dagen etter skytinga i Oslo! Det var første gang jeg turte å smile igjen!

– Hva leser du/ser du på i sommer?

– Fant en «Skam sesong 3»-liknende serie på Netflix kalt «Heartstopper». Så nydelig!! Jeg er jo en sucker for collegedrama, spesielt med skeive karakterer. Kanskje en av de bedre og minst overflødige jeg har sett, med all slags skeiv kjærlighet! Jeg hater å finne nye serier, GUD for et ork! Så i og med at jeg husker så dårlig, så har jeg egentlig bare begynt å se ting på nytt. «Sex Education», «Casa de Papel» og «Modern Family» var dobbelt så gøy andre gang! Live hack! ANBEFALES!

– Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

– Min hjertesak er å tørre å ta de små og store kampene. Fordomsfulle kunnskapsløse små-kommentarer om egentlig hva enn det skulle være. Rundt middagsbordet. På jobben. I familieselskapet. På dansegulvet. På toget. Ikke tolerere å sitte og høre på noen som snakker ned noe kun basert på frykt. Si imot. Tåle at det blir dårlig stemning. Prøve å få smetta inn noen små spørsmålstegn blant alle utropstegna i dette evige kommentarfeltet vi kaller samfunnsdebatten. Her må alle på jobb! Alt hjelper.

Powered by Labrador CMS