Samliv

Norge topper liste over beste land for skeive bryllup

Kostnaden for bryllup og når likekjønnet ekteskapslov ble innført er mye av forklaringen til at Norge anses som best i verden. Men tross gledelig plassering minner FRI om at det fortsatt er utfordringer for skeive.

IKKE BARE GLEDELIG: – Vi ser samtidig en del utfordringer for skeive i Norge, blant annet en økning i hatkriminalitet og hatefulle ytringer, sier leder for FRI, Viljar Eidsvik.
Publisert

Hitched, en britisk nettside for brullypsplanlegging kåret nylig Norge til det beste stedet i verden å gifte seg som skeiv.

– Det er så klart veldig positivt at Norge oppleves som et godt land å gifte seg i for mange skeive, sier FRI-leder Viljar Eidsvik til Blikk.

Pink News omtalte oversikten først og løftet blant annet frem den rimelige prislappen som hovedårsaken til at Norge tok førsteplassen. Gjennomsnittsprisen var ifølge undersøkelsen i overkant av 6000 pund. Regnet om til norske kroner blir det omtrent 80 000.

Andre faktorer undersøkelsen så på var hvilket år homofilt ekteskap ble lovlig, og hvilken poengsum forksjellige land hadde på en indeks over reisetryggheten for lhbt+-personer.

– Felles ekteskapslov har vært viktig for å sikre like rettigheter til likekjønnede par, og har hatt en positiv effekt for det generelle likestillingsarbeidet for skeive, sier Eidsvik og legger til:

–Samtidig ser vi også en del utfordringer for skeive i Norge, blant annet en økning i hatkriminalitet og hatefulle ytringer.

– Trenger ikke være dyrt

Selv om likekjønnet ekteskap ble tillatt ved lov i 2009, tok det tid før det ble tillatt i den norske kirke. I 2015 vant Åpen folkekirke flertall i flere av landets bispedømmeråd.

Dette førte blant annet til at den norske kirke i 2017, vedtok en liturgi for vigsel av likekjønnede par. Dette var også det Åpen folkekirke hadde gått til valg for. Etter midnatt natt til 1. februar 2017 ble første likekjønnede ektepar viet i Den norske kirke.

– Det er gledelig at Norge blir anerkjent som et bra sted å gifte seg for den skeive delen av befolkningen, sier leder for Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen.

Han informerer videre om at den norske kirke har bidratt med å åpne alle de drøyt 1 600 kirkene i landet for vielse av likekjønnede.

Han har også en kommentar til at den billige prisen på skeive bryllup har bidratt til å gi Norge førsteplassen.

– Et kirkebryllup trenger verken være storslått eller dyrt, dette kan også være lite og enkelt, med bare de nærmeste som gjester.

Fortsatt ulovlig i de fleste land

Lenger ned på listen følger Sverige, Nederland og Portugal. Våre øvrige naboland; Danmark, Finnland og Island nådde ikke opp i topp ti.

Likekjønnet ekteskap er i dag tillat i 36 land, inkludert Hellas som godkjente ny ekteskaplov i februar. Med tanke på at det er 195 land i verden betyr det at det kun er likhet for loven - og mulig for skeive å gifte seg i bare 18,4 prosent av verdens land.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS