Urix

Synet på homofili deler verden

I Nigeria er 97 prosent imot likekjønnede ekteskap. I Sverige er 2 prosent imot.

Verdens innbyggere er delt i synet på om homofile og lesbiske bør få gifte seg.
Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske forskningsinstituttet Pew Research har spurt innbyggerne i 24 land hva de mener om likekjønnede ekteskap.

I Vest-Europa er det i flere land 80-90 prosent av befolkningen som støtter at homofile og lesbiske bør få gifte seg. Dette gjelder for Spania, Nederland, Frankrike og Tyskland. I Storbritannia og Italia er det rundt 75 prosent som sier ja til likekjønnete ekteskap. 

Størst motstand i Europa finner instituttet i Ungarn, her er 64 prosent imot, og i Polen er 54 prosent imot. I Hellas er befolkningen delt 50/50.

Norge ikke med

Norge er ikke blant de 24 landene i Pew Research sin undersøkelse. Men her er støtten til likekjønnede ekteskap omtrent like høy som i Sverige, ifølge en ny undersøkelse gjort før Pride 2023 av meningsmålingsbyrået Ipsos.

«Selv om situasjonen synes å gå nærmest lineært framover for homofile og lesbiske i Norge og andre vestlige land, så er det ikke en utvikling vi bør ta for gitt», sier professor Arnfinn Midtbøen ved Universitetet i Oslo til Forskning.no.

USA, India og Brasil

I USA sa Høyesterett i 2015 ja til ekteskap mellom personer av samme kjønn. I dag er 63 prosent av amerikanerne for og 34 prosent imot likekjønnede ekteskap, ifølge Pew Research.

Størst motstand mot likekjønnede ekteskap finner Pew Research i Afrika. Landene i verden med størst motstand er ifølge Pew Research, Nigeria med 97 prosent, Indonesia med 88 prosent, og Kenya med 82 prosent.

Sør-Afrika er det eneste landet i Afrika som tillater ekteskap mellom to personer av samme kjønn. Likevel finner Pew Research at 56 prosent av sørafrikanerne er motstandere.

Indere sier ja

I India, verdens mest folkerike land, er det nå blitt en ganske klar majoritet i befolkningen som sier ja til ekteskap mellom personer av samme kjønn. Dette på tross av at den populære hindunasjonalistiske regjeringen er imot.

Landets Høyesterett har varslet at den i løpet av nærmeste framtid skal ta stilling til om ekteskap mellom homofile og lesbiske skal tillates. Dermed kan India bli det andre landet i Asia, etter Taiwan, som tillater dette.

I latinamerikanske land som Brasil, Mexico og Argentina er det nå klart flertall i befolkningen for at homofile og lesbiske kan inngå ekteskap. 

Ingen muslimske land i Midtøsten er med i undersøkelsen.

 

Powered by Labrador CMS