El Angel

Dødsengelen til BIFF

En romantisk og homoerotisk «Bonnie and Clyde».

Publisert Sist oppdatert

DEN KRITIKERROSTE ARGENTINSKE FILMEN «El Angel» forteller historien om hvordan raneren, morderen og kidnapperen Robledo Puch gjorde seg fortjent til kallenavnene «Den sorte engelen» og «Dødsengelen» da han herjet i Buenos Aires på begynnelsen av 70-tallet. Den blir vist under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) fra 25. september til 3. oktober.

Filmen portretterer den virkelige seriemorderen som i 1971 var 17 år med blonde krøller, et yndig ansikt og en sjarmerende fremtoning, men uten verken samvittighet eller moral.

Da han møter Ramòn Peralta på sin nye skole, blir han umiddelbart interessert og ønsker kontakt, noe han får ved å brenne ham i nakken med en blåselampe. Filmen er delvis basert på livet til Puch som har sittet inne lengst i argentinske fengsler, i over 46 år. Da han ble arrestert i 1972 var han 20 år, og hadde allerede en lang periode med drap, voldtekter og væpnede ran bak seg – alt i samarbeid med partneren Ramòn. I virkeligheten samarbeidet Puch på forskjellig tidspunkt med to forskjellige menn som begge ble drept.

I filmen skildres forholdet mellom Puch og Peralta som romantisk og homoerotisk, og filmen har på grunn av dette blitt karakterisert som en skeiv «Bonnie and Clyde». Regissøren Luis Ortega har likevel innrømmet at han ikke har biografisk grunnlag for dette valget. Og Puch har selv benektet at han er homofil. Til nettmagasinet Remezcla sier Ortega at han valgte å lese mellom linjene i biografien om seriemorderen som er skrevet av forfatteren Rodolfo Palacios. Årsaken var visstnok Ortegas ønske om å utforske homohatet i datidas Argentina. Men det er i hvert fall sant at datida spekulerte i om Puch var homofil, siden det var en utbredt oppfatning at en person som utførte slike ugjerninger, måtte ha en «avvikende seksualitet».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS