Norskeid selskap starter Sveriges første regnbueavdeling for eldre

Frösunda Äldreomsorg, eid av norske Kristian og Roger Adolfsen, har tatt initiativ til å starte opp en egen lhbt+avdeling i omsorgsboligen Hanveden.

Publisert Sist oppdatert

En halvtimes kjøretur utenfor Stockholm ligger omsorgsboligen Hanveden. De åpner nå Sveriges første lhbt+avdeling for eldre – og de første beboerne flytter inn allerede i midten av september.

Det er det private selskapet Frösunda Äldremsorg, eid av norske Kristian og Roger Adolfsen, som har tatt initiativ til prosjektet.

«Som det første sykehjemmet i Sverige tilbyr Hanveden et lhbtqi-fokus for mennesker som trenger somatisk omsorg og omsorg. På vår regnbueavdeling har vi skapt et åpent og inkluderende bomiljø hvor du kan være akkurat som du er» skriver Frösunda Äldreomsorg i en presseuttalelse.

«Vi er stolte over å være den første aktøren i Sverige som tilbyr et bomiljø som gjør en forskjell i vårt samfunn. Målet vårt er enkelt: Å forbedre levekårene til lhbtqi-personer og tilby et livsmiljø basert på åpenhet, sikkerhet og fellesskap.»

Hanvedens driftsleder Jane Lundvall (t.v.) gleder seg til å ta imot de skeive beboerne.

Lhbt+sertifisert personale

Beboerne på regnbueavdelingen vil tas hånd om av et såkalt «lhbt-sertifisert» personale. Alle ansatte, inkludert vikarer, må gjennomføre et obligatorisk kurs i regi av Sveriges forbund for homofile, biseksuelle, transpersoner og skeives rettigheter (RFSL).

Kurset inneholder workshops med opplæring, innføring i handlingsplaner og oppfølging fra RFSL. Det er også krav om at de ansatte må omsertifiseres hvert tredje år.

Etter endt kurs skal de ansatte ha kunnskap om diskriminering på bakgrunn av «etnisk tilhørighet, funksjonsnedsettelse, kjønn, kjønnsoverskridende identitet og uttrykk, religion, seksuell orientering og alder» ifølge Frösunda Äldreomsorg.

De ansatte ved regnbueavdelingen må gjennomføre et obligatorisk kurs før de får tiltre stillingene.

Eldre skeive spesielt utsatt for ensomhet

Omsorgsboligen samarbeider også med RFSL om aktiviteter, arrangementer og kulturtilbud under oppholdet. Beboerne vil kunne delta på aktiviteter, arrangementer og kulturtilbud, i samarbeid med RFSL. Dette betyr selvfølgelig en årlig feiring av Pride. Frivillige fra RFSL vil også fungere som besøksvenner for de eldre.

Frösunda vil at også innredningen skal gjenspeile de fargerike beboerne. Her er fellesrommene pyntet med prideflagg og fotokunst med blant annet kjente skeive personer som Eva Dahlgren, Selma Lagerlöf, Oscar Wilde og Peter Jöback.

«Det er på tide at Sverige får sin første eldrebolig med en lhtqi-fokus. Vi ser at det finnes en spesiell utsatthet for ufrivillig ensomhet hos målgruppen, mye på grunn av at man ikke har så mye kontakt med andra lhbtqi-personer» sier Vanja Braathen, projektleder for RFSLs prosjekt «Äldrefrågor» til QX.

Powered by Labrador CMS