Film og serier

Aldri for sent å leve igjen

Filmen «Swan Song» er en hyllest til alle flamboyante homser som har banet veien for skeive rettigheter.

Udo Kier spiller hovedparakteren Pat i den nye filmen «Swan Song».
Publisert

.

Komedien som hadde kinopremiere fredag 21. januar, handler også om å lære at det aldri er for sent å leve igjen. Slik homoikonet Udo Kier (77) gjør i rollen som frisøren Pat Pitsenbarger.

Kier har spilt i over 250 filmer og jobbet med anerkjente regissører som Lars von Trier, Gus Van Sant, Werner Herzog og Rainer Werner Fassbinder. Før innspillingen av «Swan Song» tilbrakte Kier noen dager på et eldrehjem for å kjenne på hvordan det ville føles å bo der.

.

I «Swan Song» gjenoppdaget Pat Pitsenbarger (Udo Kier) livsgleden, noe som også gjenspeiler seg i de forskjellige versjonene av skjerfet hans. De blir mer og mer fargerike. Shawna-Nova Foleys upåklagelige kostymer lar han også våkne til live fra de intetsigende grå joggebuksene på aldershjemmet til den ikoniske grønne dressen han skifter til midtveis.

.

Livstrøtt på alderssenteret

Historien er basert på en sann historie fra regissør Todd Stephens’ hjemby og en homofil frisør han aldri har glemt. Stephens laget «Swan Song» som er et kjærlighetsbrev til homofile som turte å leve åpent i konservative miljøer på 1970 og - 80-tallet.

I filmen møter vi Pat seint i livet på aldershjemmet etter han har mistet partneren, huset og salongen sin. Snart er han på rømmen etter at han fått et svært innbringende oppdrag med å sminke og frisere sin tidligere (og rike) venn Rita Parker Sloan (Linda Evans) for siste gang før hun skal bisettes.

Pat hadde en egen karakteristisk måte å gå på og å røyke på, han kom fra en generasjon homser som vokste opp med Judy Garland og Shirley Bassey, med cocktails og bitchete replikker.

Udo Kier

På alderssenteret har han følt seg tom og fortapt, men når han nå endelig kommer seg ut, så våkner den energien hans igjen. Samtidig får han oppleve hvordan Sanduskys homoliv har forandret seg siden han var ung.

«Pat var en artig, fargerik homse som jeg ville framstille uten klisjeer», forteller Udo, som fikk anledning til å snakke med flere av Pats venner før innspillingen startet.

«Pat hadde en egen karakteristisk måte å gå på og å røyke på, han kom fra en generasjon homser som vokste opp med Judy Garland og Shirley Bassey, med cocktails og bitchete replikker.»

.

Morsom og rørende

Filmen er morsom, men også alvorlig. Pat tvinges underveis til å akseptere alderdommen, og en fortrengt fortid der samboeren hans døde av aids. Men mest er filmen morsom. Som når den tidligere dragdronninga opptrer med en lysekrone på hodet, eller stjeler en elektrisk rullestol for å kjøre gatelangs i sitt minneverdige grønne antrekk.

«Swan Song» vant Kritikerprisen på Filmfestivalen i Haugesund. «Vår pris går til en film som er fri for fordommer. Filmen er engasjerende, morsom og rørende, og en fortelling om å tilhøre et fellesskap, selv om man står på utsiden av det konforme samfunnet», het det i juryens begrunnelse.

.

Jennifer Coolidge («The White Lotus») spiller også i «Swan Song» som hadde norsk kinopremiere 21. januar.
Powered by Labrador CMS