Film

Den åpne homofile skuespilleren Jeremy Pope, har hovedrollen i «The Inspection» som er basert på regissøren Elegance Brettons eget liv.

Hjemløs, svart og homo

Ti år av sitt liv tilhørte Elegance Bratton disse tre utsatte minoritetene. Filmen «The Inspection» er basert på hans egne erfaringer i militæret.

Publisert Sist oppdatert

Ellis French, spilt av Jeremy Pope, har tilbrakt det siste tiåret på herberger for hjemløse, og på gata, og nå bestemmer 25-åringen seg for å endre livet sitt radikalt. Han besøker moren som er fengselsbetjent i New Jersey, og som kastet han ut av hjemmet fordi han var homofil da han var 16 år. Hos moren finner han fødselsattesten sin og kan nå sikre seg en plass i militæret. Året er 2005 og krigene i kjølvannet av 9/11 raser – og militæret er godt inne i Don’t Ask, Don’t tell-epoken.

Elegance Bratton (43)

Kommer fra / bor: New Jersey / Baltimore, USA

Sivil status: Gift

Gjør: Regissør, manusforfatter og fotograf

Aktuell: «The Inspection» har eksklusiv forhåndsvisning på Odeon kino Storo 22. mars, kl. 18.30. Visningen har halv pris på alle billetter (75,-). og alle med billett får siste nummer av Blikk. Kjøp billett her: «The Inspection»

Filmen har ordinær kinopremiere 24. mars

Ikke overraskende blir Ellis ved førstegangstjenestens oppstart møtt med løfter om at militæret vil bryte han ned totalt. Slik skal han og de andre rekruttene bli til bedre og modigere utgaver av seg selv.

I den selvbiografiske filmen «The Inspection» følger regissør Elegance Bratton unge Ellis gjennom den nådeløse treningen han gjennomgår, og filmen er både en kjærlighetshistorie og et snev av et kjærlighetsbrev, om enn ambivalent, til militæret.

Reddet av militæret

Filmen «The Inspection» er basert på regissørens eget liv.

– I omtrent hvert eneste rom jeg har gått inn i, hele livet, har folk antatt at jeg er homo. Før jeg har åpnet munnen. Når du heter Elegance, så lar ikke menn deg delta, de bare antar noe om deg. Så denne filmen kommer fra en veldig personlig erfaring.

Etter at moren kastet han ut da han var 16 år fordi han var homofil, levde han selv som hjemløs. Han forsøkte å studere og jobbe, men fant aldri noen plass å bo.

– Jeg håper folk ser «The Inspection» og velger å gjøre noe revolusjonært etterpå, sier Elegance Bretton.

– Jeg var hjemløs i ti år og da jeg dro i militæret, var jeg på det laveste punktet i livet mitt. Jeg trodde jeg var verdiløs. Jeg forsøkte å dra hjem, men moren min ville ikke ha meg. En fra marinekorpset besøkte hospitset jeg bodde på, og han så så bra ut, så selvsikker. Så jeg sa at hvis jeg kan se halvparten så bra ut som deg i uniform, så vær så snill og ta meg inn!

Militæret ble hans utdannelse og redning.

– Når du er nektet tilgangen til det meste gutter gjør i oppveksten, går du glipp av en språklig kompetanse som straffer seg når du blir voksen. Feministen Simone de Beauvoir sa at «du blir ikke født som kvinne, du blir en kvinne». Og jeg tror det samme kan sies om menn.

Epidemi av hjemløse

I en tiårsperiode rommet Bratton tre utsatte minoriteter. I dag gjenstår bare to, men han glemmer ikke hvor han kommer fra.

– I USA er det millioner av hjemløs ungdom. Veldig mange av dem er skeive. Det er en pågående epidemi av hjemløshet blant unge.

Ellis oppdager at militæret også rommer et intenst homoerotisk klima, og blir forelsket i offiseren Rosales, spilt av Raúl Castillo.

Statistikken sier det samme. I løpet av ett år opplever 4,2 millioner unge i USA å bli hjemløse. 40 prosent av dem er skeive.

– Tror du på en framtid uten homofobi?

– Wow, for et spørsmål … Ja, jeg tror det er fullt mulig. En framtid uten rasisme er også mulig. Men folk må forstå at rasisme og homofobi ikke bare handler om holdninger, men om systemer og strukturer. Du kan elske eller hate meg, men hvis lovene begrenser muligheten min til å leve, så betyr det ingenting. Det er hva du gjør, som betyr noe.

Men, som han påpeker, det finnes et liv bortenfor fordommene.

– Bare fordi fordommer finnes, slutter ikke folk å elske hverandre. Uansett hvor mye man forsøker å regulere seksualitet, så er den totalt uforutsigbar og ett hundre prosent individuell. Du har ingen anelse om hva folk liker før du faktisk er sammen med dem.

En svart, skeiv historie

I ««The Inspection» opplever Ellis voldelig homohat, herunder et brutalt angrep i en fellesdusj. En annen rekrutt, Ismail, blir utsatt for antimuslimsk mobbing. Men filmen har også øyeblikk med kameratskap, nærhet og humor.

Dessuten oppdager Ellis at militæret også rommer et intenst homoerotisk klima, og blir forelsket i offiseren Rosales. Rosales høres ofte i hissige telefoniske diskusjoner med kona. Kanskje er han i skapet, eller bifil – men regissør Bratton er mindre interessert i merkelapper og mer opptatt av den følelsesmessige oppbyggingen av forhold som er basert på strenge regler og autoritetshierarki, samtidig med at relasjonene er fulle av savn, frykt og lyst.

Like etter at filmingen startet i 2020 døde moren til Elegance Bratton. I filmen blir moren til Ellis spilt av Gabrielle Union.

Målet hans med filmen er å endre perspektivet til det heteronormative publikummet.

– Ja, det er poenget, målet. Det er min historie. En svart, skeiv historie. Men samtidig tror jeg at det er en universell historie. Hvem ville ikke gjort hva som helst for foreldrenes anerkjennelse? Jeg ville lage en film som spilles av en åpen skeiv skuespiller, som Jeremy Pope. En som kan gjøre det enklere for framtidige generasjoner. Slik at de kan se seg selv på lerretet, se seg selv holde ut og seire over motgang.

Tilgivelse og kjærlighet

Jeremy Pope ble nominert til Golden Globe for rollen i denne filmen. Han, Elegance Bratton og filmen har allerede vunnet en rekke priser, og nomineres til stadig flere.

– Gjennom å lage denne filmen, vil jeg skape en samtale mellom liberale og konservative. Ved å vise at vår humanitet er en fellesnevner. Jeg håper den neste generasjonen river seg løs fra telefonen og går ut i gatene.

Foto: Patti Perret / A24 FILMS.
Elegance Bratton sin karriere i film og tv startet i 2010. Han har tidligere blant annet laget dokumentaren «Pier Kids» om skeive hjemløse ungdommer i New York.

Filmskaperens råd til unge som sliter med homofobe foreldre, eller miljøer, er at de må kjempe.

– Verden kommer til å avvise deg nitti prosent av tiden, så du er nødt til å slåss. Lære å nyte kampen og å være deg selv. Og du må reise deg, og du må fortsette. Min oppmuntring er at du allerede er nok. Og når du trenger å føle deg sterk, så håper jeg at du setter på en film som «The Inspection». Det viktigste du kan gjøre er å respektere deg selv. Elske deg selv. Alt som ikke tjener den hensikten, må du kvitte deg med. Jeg vil inspirere unge mennesker, eller alle som har blitt forlatt, eller fortalt at de ikke er nok. På slutten av filmen vil jeg at de skal føle at de er nok som de er.

Like etter at filmingen startet i 2020, døde moren til Elegance Bratton. Han dedikerte filmen til henne.

Powered by Labrador CMS