Elsker

Holdeplass til besvær

– Vi vet at spesielt homser og lesber med minoritetsbakgrunn blir stressa over å ha en taxiholdeplass rett over veien, sier Jim DeVille, daglig leder på Elsker. Nå ber han Oslo kommunen om hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Utestedet Elsker har åpnet dørene igjen, på ny adresse i Christian IVs gate 12 i Oslo. Gamle stamgjester fulgte med fra den gamle adressen rett oppi gata, men også nye gjester flokker til et av hovedstadens få skeive utesteder.

I helgene strekker køen seg langt nedover kvartalet og festen starter gjerne før gjestene kommer seg inn døra. Rett over gata står taxier på rekke og rad. Der står de og venter på at festen skal ta slutt og gjestene skal vende nesa hjemover.

Jim DeVille.

Tør ikke gå på Elsker

Men er det praktisk å ha en holdeplass like i nærheten? Ikke for det skeive utestedet Elsker.

– Vi merker at spesielt homser og lesber med minoritetsbakgrunn blir stressa over å ha en holdeplass rett over veien. Noen tør ikke gå på Elsker på grunn av holdeplassen, sier daglig leder Jim DeVille.

Han forteller om frykt for at det skal spres rykter hvis gjestene blir gjenkjent av taxisjåfører.

– Jeg har hørt fra gjester som er redd for å bli tatt bilder av. Det gir fullstendig mening for meg.

Nå oppfordrer han kommunen til å ta grep.

– Det beste for oss og for gjestene våre er at Oslo kommune flytter holdeplassen.

Sosial kontroll

London Pub rett oppi gata hadde også samme problem for ti år siden. Den gang gikk LLH (nå FRI) og Skeiv Verden sammen om en oppfordring til Oslo kommune for å få flyttet holdeplassen.

Skeiv Verden mente den gang at det ikke var hensiktsmessig å ha en taxiholdeplass utenfor London Pub.
– Blant Skeiv Verdens medlemmer og andre vi møter så handler det mer om en frykt. De føler seg overvåket. Vi kjenner også til et tilfelle hvor en person ble tatt bilde av, og bildet ble sendt som MMS til hjemlandet, hvor vedkommende har kone og familie og en ære å opprettholde. Det førte til at vedkommende ikke tør å gå på London Pub lenger, sa Susanne Demou Øvergaard, som den gang var generalsekretær i Skeiv Verden, til Blikk.

Byrådet for miljø og samferdsel i Oslo tok den gang grep og holdeplassen ble flyttet. Nå håper Jim DeVille at kommunen skal flytte holdeplassen utenfor Elsker.

– Det er nok ikke bevisst av Oslo kommune at holdeplassen ligger der den ligger, og denne problemstillingen er kanskje helt ukjent for dem. Men for alle de som står i køen er virkeligheten annerledes. De blir sett. Og alle som ser på har ikke nødvendigvis gode hensikter.

Bystyret følger opp

Jon Reidar Øyan.

Et skeivt utested skal i utgangspunktet være en trygg arena. DeVille mener det er naivt å tro at det er det.

– Vi har en stor jobb å gjøre i det skeive utelivet når det kommer til folk med minoritetsbakgrunn. Det er en gruppe som virkelig har behov for trygge møteplasser. Det samme gjelder for transpersoner. Det er en kjempeutfordring å møte disse gruppenes behov, men vi forsøker, og vi jobber for å bli bedre. Et steg på veien er å få flyttet den holdeplassen.

Bystyrerepresentant og leder for Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, sier til Blikk at han vil ta saken videre til byrådet for miljø og samferdsel.

– Lhbt+ personer og andre skal føle seg trygge og ikke være redd for å bli rapportert og overvåket når man ferdes på byen. Jeg blir ganske frustrert over at vi i 2022 ikke er kommet lenger, sier Øyan til Blikk.

Powered by Labrador CMS