Film

Fransk politiker saksøkt for hets mot Cannes-vinner

Skuespilleren Karla Sofía Gascón og seks skeive organisasjoner har anmeldt ytre-høyrepolitiker Marion Maréchal for transfobe uttalelser mot den historiske prisvinneren.

I «Emilia Perez» spiller Karla Sofía Gascón en hensynsløs meksikansk kartelleder som etter to år med hormonbehandling ber den kidnappede advokaten Rita Mora Castro (Zoe Saldaña) om hjelp til å gjennomføre kjønnsbekreftende behandling.

Lørdag mottok skuespillere Karla Sofía Gascón, som den første transpersonen, Cannes-pris for beste kvinnelig skuespiller.

Gascón fikk prisen, sammen med de tre andre ledende kvinnekarakterene, for sin prestasjon i trans-gangster-musikalen «Emilia Perez». Filmen ble også hedret med juryprisen under årets filmfestival i Cannes.

Søndag skrev Marion Maréchal på X (tidligere Twitter) en sjikanøs kommentar som feilkjønnet prisvinneren, hvor hun også hevdet at prisen bidro til å hviske ut erfaringene til kvinner.

Det anmeldte innlegget ligger fortsatt ute på profilen til Marion Maréchal.

Maréchal er for øvrig barnebarnet til Jean-Marie Le Pen, og niesen til Marine Le-Pen. Hun topper også listen til det mildt sagt konservative partiet Reconquête ved årets valg til Europaparlamentet.

– Marion Maréchals kommentar fornekter selve eksistensen til transpersoner, så vel som volden og diskrimineringen de utsettes for på daglig basis, sa advokat Etienne Deshoulières i en pressemelding.

Maréchals representerer organisasjonene Mousse, Stop Homophobie, Familles LGBT, Adheos, Quazar and Fédération LBGTQ+ som alle har stilt seg bak søksmålet mot Maréchal.

Gascón har, ifølge Pinknews, også selv anmeldt den franske politikeren for hatprat.

I takketalen under filmfestivalen dedikerte Gascón prisen til alle lidende transpersoner, før hun fortsatte med å si at det er håp i at en film som «Emilie Perez», og at alle har mulighet til å endre seg til det bedre.

Powered by Labrador CMS