Skeiv sommer 

- Brenner for transpersoners rettigheter

- For jeg vet ikke hvilken gang, ble jeg også denne sommeren dolket i ryggen av Helsetilsynsvesenet.

– Sommeren består av tre ukers seiling i Kroatia, mellom øyene utenfor Split med et nytt mannskap hver uke, bestående av familie og venner.
Publisert Sist oppdatert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står lege, sexolog og professor emirit, Esben Esther Pirelli Benestad, for tur.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

 – Den består av tre ukers seiling i Kroatia, mellom øyene utenfor Split med et nytt mannskap hver uke, bestående av familie og venner. Elsa og jeg har seilt hele tiden. Det delen av sommeren er og har vært fantastisk. Og med akkurat nok utfordringer til å ha noe å fortelle om når vi kommer hjem.

 ­– Resten av sommeren skal vi seile i Norge – det er også deilig, og så skal vi bygge brygge. Det blir neppe uten skrammer, men fint likevel

 – Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Jeg kjenner så mange. Jeg kunne jeg jo sagt Elsa – vi jobber så godt sammen, men det var vel ikke det dere tenkte på.

 – Geir Helge Roaas er en vel bereist person med sans for det gode, det stemningsfulle og i særdeleshet det skeive. Ville vært artig å ha ham som planlegger for oss. Han kjenner både Elsa og meg godt.

 – Beste sommerminne?

 – Nesten alle somre! Havet er en venn med mange hender, de har båret meg, pludret og kjempet med meg. Sommeren er havet og da først og fremst på, men sannelig også ved havet. Jeg tror nok de første turene til Kroatia har i seg de beste minnene. I det ligger også tallrike gode stunder på kroatiske konobaer. På olje- og vinsmaking, matlaging i båtens kjøkken, og nye møter med gamle og nye venner, slike som jeg klemmer.

 – Verste sommerminne?

 – For jeg vet ikke hvilken gang, ble jeg også denne sommeren dolket i ryggen av Helsetilsynsvesenet. Aldri hadde jeg trodd jeg skulle bli så umenneskelig og nedverdigende behandlet.

 – Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

 – Her foretrekker jeg helt klart begge deler, og de begge delene er alltid best.

 – Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? 

 – Først og fremst viser jeg menneskene. Noen ganger viser jeg soppskogen eller steinbruddet i Fjæreheia utenfor Grimstad. Stedet der jeg finner blåskjell og østers. Jeg viser skjærgården, og noen ganger Fjære kirke. Alt i alt viser jeg det nære. Om det også skulle være storslagent, er det tilfeldig. 

 Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren? 

– Si det, jeg er jo brettet ut i alle hjørner.

 – Kanskje at jeg er skipper på en 42 fot seilkatamaran, eller at jeg kjenner henimot tretti soppslag og foretrekker sopp foran all slags rødt kjøtt. Og at jeg ikke er så verst som snekker.

 – Hvilken skeiv sak brenner du for?

 – Transpersoner er og har blitt alvorlig diskriminert i mange år i dette landet. Diskrimineringen har blitt verre på den måten at en offentlighet preget av hetero og cispersoner mener å vite bedre hva transfolket trenger enn transfolket selv. Jeg sier bare: Et det er mulig!

 – Hva leser du i sommer?

 – Balansekunst av Rohinton Mistry – grusom og fengende

 – Favorittsommerlåt?

 – «Some enchanted evening» fra musikalen «South Pacific» av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein. 

Powered by Labrador CMS