Forskning

Økende vold og hat i Europa

I Tyskland økte hatkriminalitet begått mot skeive med 39 prosent i løpet av 2021.

Nasjonalister protesterte på sidelinjene under den polske byen Krakóws Equality March i 2018.
Publisert

.

Ifølge en rapport fra ILGA Europe, har vold og hatefulle ytringer mot lhbt+personer økt det siste året. Samtidig viser tallene at opinionen også har endret seg positivt mot lhbt+, spesielt i Ungarn.

Økningen i vold og hat har ikke bare blitt observert i land med anti-lhbt+lover som Polen eller Ungarn, men også i Frankrike og Tyskland.

Tall hentet fra en ny app i Frankrike, der brukere kan rapportere tilfeller av hatkriminalitet mot skeive, viser 3 869 hendelser i løpet av året.

Rapporten hentet data fra av kriminalitetsrapporter, meningsmålinger og vitnesbyrd fra samfunnsmedlemmer.

Evelyn Paradis, ILGAs administrerende direktør, mener den bekymringsfulle økningen skyldes polarisering fra europeiske politikere som hevder lhbt+miljøet er skadelig for barn.

– Det skaper et skille mellom såkalte tradisjonelle verdier og progressive verdier, sier hun.

Men opinionen ser ikke ut til å speile disse holdningene. I fjor innførte ungarske myndigheter, med president Victor Orbán i spissen forbud mot all «promotering» eller positiv fremstilling av homofile og transpersoner til barn under 18 år.

Ifølge ILGAs rapport støtter nesten tre fjerdedeler av ungarerne transpersoners rett til å endre navn og kjønn på offisielle dokumenter, mens 59 prosent støtter ekteskap av samme kjønn.

Paradis bemerker at arbeidet til skeive organisasjoner gjennom årene har bidratt til å endre offentlig oppfatning. EU har også jobbet for å motvirke systemisk undertrykkelse.

Selv om Paradis innrømmer at responsen «aldri er nok», mener hun fortsatt at EU-kommisjonens «LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025», som tar sikte på å fremme sikkerhet og inkludering, er et skritt i riktig retning.

Strategien inkluderer økt beskyttelse mot diskriminering basert på seksualitet eller kjønnsidentitet, styrking av lover mot hatytringer og hatkriminalitet, og beskyttelse av regnbuefamilier i EU-land.

Powered by Labrador CMS