EuroPride

Serbia overvåkes for menneskerettighetsbrudd

CIVICUS Monitor overvåker menneskerettigheter verden over. Etter myndighetens forsøk på å avlyse EuroPride vurderer de landets ytrings- og forsamlingsfrihet som «hindret».

Beograd Pride 2019.
Publisert

Fredag 22. september ble Serbia lagt til på CIVICUS Monitor, en liste som overvåker land der menneskerettigheter er truet eller innskrenket. Dette skjer på bakgrunn av myndighetenes forsøk på å stanse EuroPride-paraden i Beograd 17. september.

CIVICUS Monitor er en nettplattform som sporer den siste utviklingen innen blant annet ytrings- og forsamlingsfrihet på tvers av 197 land og territorier. Andre land som er inkludert på listen er Guatemala, Guinea, Sri Lanka og Zimbabwe.

«Lhbtqi+fellesskapet ble igjen forrådt av myndighetene, med tanke på at EuroPride ble organisert basert på et samarbeid mellom regjeringen og sivilsamfunnet siden starten, og myndighetene trakk seg i siste øyeblikk», sier Uroš Jovanović i den serbiske ideelle organisasjonen Gradjanske inicijative (Sivilt initiativ).

Flere lhbt+aktivister angrepet

Menneskerettigheter i Serbia er for øyeblikket vurdert som «hindret» av CIVICUS. Denne vurderingen gis vanligvis til land der menneskerettigheter er hindret av en kombinasjon av juridiske og praktiske begrensninger.

Bakgrunnen for Serbias nye status i CIVICUS Monitor er regjeringens håndtering av EuroPride-paraden. Bare dager før den pan-europeiske samlingen, forbød serbiske myndigheter markeringen. Beslutningen ble omgjort bare få timer i forveien, da paraden likevel fikk lov til å gå, men med en endret og kortere rute.

Anti-lhbt+demonstranter som bar kors og bibler tråkket på et regnbueflagg og forsøkte imidlertid å forstyrre marsjen. De skal blant annet ha angrep politifolk og journalister. Rundt 64 personer ble varetektsfengslet i forbindelse med sammenstøtene. Flere lhbt+aktivister varsler å ha blitt angrepet både under og etter paraden.

Åtte albanske lhbt+aktivister skal ha blitt angrepet lørdag i Beograd da de var på vei tilbake til hotellet sitt etter EuroPride-paraden, melder journalist Idro Seferi på Facebook, ifølge den serbiske tv-kanalen N1.

Ifølge Seferi ble to aktivister skadet og ført bort med ambulanse, begge i sjokktilstand. Arrangørene av EuroPride bekreftet overfor tv-kanalen at mer enn fem deltakere ble angrepet på vei hjem fra paraden og at de fleste var utenlandske statsborgere.

Ber EU følge med

Regjeringens forsøk på å forby EuroPride-paraden skaper bekymring både i og utenfor Serbia. I løpet av det siste året har lhbt+rettigheter i landet vært under angrep. Blant annet har lokalene til Pride Info Center i Beograd blitt angrepet flere ganger siden senteret åpnet for tre år siden. Ingen av angriperne er ennå holdt ansvarlige.

«Alle personer som etterlyste eller begikk vold før og under EuroPride må holdes ansvarlige for sine handlinger. Dette vil være et utgangspunkt for myndighetene til å vise at de er fullt forpliktet til å beskytte retten til fredelige forsamlinger og å kjempe mot diskriminering av lhbtqi+-samfunnet», sier Uroš Jovanović i Gradjanske inicijative.

CIVICUS-forsker Aarti Narsee mener regjeringens innskrenking av lhbt+personers forsamlingsfrihet, og manglende evne til å beskytte den skeive befolkningen fra vold, stikker kjepper i hjulene for Serbias EU-medlemsskap. Landet har diskutert et mulig medlemsskap siden 2012.

«Respekt for borgeres frihet er et nøkkelkrav for Serbias tiltredelse til EU. Hvis den serbiske regjeringen mener alvor, må den snarest forplikte seg til å respektere borgerfriheten og stoppe alle angrep på lhbtqi+-rettigheter, journalister, miljøforkjempere og sivilsamfunnet. I tillegg må EU følge nøye med på utviklingen i landet», sier Narsee.

Powered by Labrador CMS