Eurovision

Blikk-frilanser arrestert i Malmö

To ganger ble Thomas Kolbein Bjørk Olsen beskyldt for å se mistenkelig ut og tatt med til politistasjonen i Malmö. Nå er han bortvist fra resten av Eurovision. – Jeg er selvfølgelig provosert og redd, sier Olsen til Blikk.

Her står frilansjournalist Thomas Kolbein Bjørk Olsen utenfor politistasjonen i Malmö, etter å ha blitt arrestert og sluppet fri to ganger på to dager.
Publisert Sist oppdatert

I november i fjor kjøpte Thomas Kolbein Bjørk Olsen billetter til hele Eurovision-uka i Malmö. Turen ble mer dramatisk enn forventet.

Etter å ha blitt arrestert to ganger i løpet av sangkonkurransens innledende show, får han ikke lenger komme inn på konsertområdet.

Olsen, som til daglig bor i Berlin, er i Malmö på eget initiativ, men som frilansjournalist har han oppdrag i løpet av Eurovison-uka både for Blikk og musikkmagasinet Ballade.no.

Avtalen med Blikk er blant annet å dekke protestene mot Israels deltakelse på årets Eurovision. Av samvittighetsgrunner vil han ikke gjøre noen tradisjonell MGP-dekning.

Dratt bak scenen

Natt til tirsdag får Blikk epost fra Olsen om at han har blitt arrestert og bortvist fra arenaområdet. Den første arrestasjonen skjedde mandag kveld. Hendelsesforløpet er dokumentert på Olsens Instagramstory

Her skriver Olsen hvordan svensk politi i sivil tar tak i ham inne på arenaområdet, drar ham med seg bak scenen for deretter å kjøre ham til politistasjonen på andre siden av byen.

Beskjeden han først fikk var at han så mistenkelig ut. Deretter hevdet de at han var beruset.

Frilansjournalist Thomas Kolbein Bjørk Olsen skulle av samvittighetsgrunner ikke dekke Eurovison-showt.

Olsen er avholdsmann. Etter kontakt med politibetjenter på politihuset fikk han slippe fri, bare for å bli anholdt igjen tirsdag kveld.

– Du ser mistenkelig ut

Denne gangen ble beskjeden, etter nok en kjøretur til politistasjonen, at han var bortvist fra alle arrangementer inne på Eurovison-området.

– Det var veldig merkelig. Jeg la ikke merke til at de snek seg opp til meg. To stykker sto tett opp til meg, og latet som de var publikummere, sier Olsen til Blikk.

– Som jeg husker det sa de: Du ser mistenkelig ut så du må bli med oss, så vi må gjøre en sjekk.

Det første han tenkte på da tok tak i ham, og ville ta ham med seg, var at han hadde fått en god plass, og ikke ville miste den. Så han spurte om de ville holde den av til ham.

– Det gjorde de selvsagt ikke.

Olsen understreker at han var på konsertområdet som privatperson, og ikke på jobb. På et tidspunkt under avhøret sa han likevel til politiet at han er journalist.

Olsen lurer på om det var dette 20 år gamle H&M-skjerfet som gjorde at politiet mener han så mistenkelig ut.

– Da sa de at ditt yrke ikke spiller ingen rolle.

Følte seg maktesløs

Mens Blikk snakker med Olsen på Whats-app får han beskjed om at den svenske avisen Sydsvenskaen har fått en uttalelse fra politiet. Etter å ha sjekket opp uttalelsen sier Olsen:

– En presseperson uttalte seg vagt om at det hadde oppstått en aggressiv situasjon. Men den situasjonen ble skapt av politiet.

Olsen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

 – Jeg ble med dem. Så kom det to andre politimenn som var veldig brutale, tok armtak og dyttet meg mot et rekkverk. Det er jo det som er aggressivt.

– Jeg er selvfølgelig provosert og redd. Men forholder meg rolig i kroppen. Jeg ble med dit de førte.

Mest provoserende opplevde han at det var at han ble beskyldt for å være beruset.

– Når de overordnede så kom og så at jeg ikke var rusa, fikk jeg gå. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Enda rarere er det at da de slapp meg ut på mandag sa de at det ikke var noe i veien for at jeg kunne bruke resten av billettene mine. Og så blir jeg arrestert igjen på tirsdag....

 – Jeg følte meg så maktesløs. Det føles så feil å gå på et arrangement i Sverige og bli arrestert for å se mistenkelig ut.

Olsen lurer på om det kan være at han så mistenkelig fordi han sto alene, ikke var feststemt, og hadde et svart-hvitt-rutete skjerf fra H&M

Han har nå solgt to av billettene sine for spotpris. 

– Og så skal jeg ut og rapportere fra demonstrasjonen for Blikk.

 

Powered by Labrador CMS