Eurovision

Norsk jurymedlem om 8-poenger til Israel: Ikke det samme som å støtte krig

Den norske juryen som ga Israel åtte poeng i lørdagens Eurovision-finale, har nå blitt offentliggjort. Ett av medlemmene sier at juryen tok en politisk uavhengig avgjørelse.

Den norske juryen som ga Eden Golan og Israel åtte poeng i lørdagens Eurovision-finale, har nå blitt offentliggjort.
Publisert

Leder Morten Thomassen i den norske MGP-klubben omtalte til Dagbladet de åtte poengene som «en bombe». Bare to nasjonale juryer, Kypros og Tyskland, ga like mange poeng til Israels deltaker Eden Golan.

Hvem som sitter i juryene holdes hemmelig helt til finalen er avviklet.

Natt til søndag ble det imidlertid offentliggjort at Norges fagjury besto av artist Daniel Owen, musikkprodusent Lars Horn Lavik, artist Annprincess, pianist Gunilla Süssmann og artist og skuespiller Lisa Stokke, ifølge VG og Dagbladet.

Jurymedlem: Faglig avgjørelse

Til sistnevnte forklarer Süssmann at juryen tok en faglig avgjørelse.

«Det jeg kan si nå er at fagjuryens oppgave var å finne den beste sangen, basert på vår fagkompetanse og en liste med retningslinjer (deriblant politisk uavhengighet). Dette har vi gjort, og fordelt poengene deretter», skriver Süssmann i en SMS til Dagbladet.

«At det kommer reaksjoner er ingen overraskelse, men de bør rettes ett annet sted enn til fagjuryen. Juryens fravær av aktiv boikott er ikke på noen måte det samme som støtte til krig», legger hun til.

Hun varsler også at juryen vil komme med en felles uttalelse senere.

De fem nordmennene ga tolv poeng til vinneren Sveits, ti poeng til Frankrike, sju poeng til Armenia, seks poeng til Tyskland og fem poeng til Italia.

Marcus & Martinus: Skuffet

Marcus & Martinus, de norske tvillingene som konkurrerte for vertslandet Sverige, fikk bare tre poeng av den norske fagjuryen. Det er de lite fornøyd med.

– Vi blir lei oss. Vi er skuffet over det, vi skulle ønske vi kunne fått bedre av Norge, sa Martinus til VG lørdag kveld.

Det norske folket var uenige med juryen på flere punkter. Av det norske publikummet fikk Kroatia tolv poeng, Sverige ti poeng, Ukraina åtte poeng, Frankrike sju poeng og Sveits seks poeng. Israel fikk fem poeng fra det norske folket.

– Det setter vi pris på, sa Marcus til VG.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS