Melodi Grand Prix

– ESC er en møteplass

Keiino er en av de store favorittene som kan vinne MGP-finalen i Trondheim på lørdag. – Hvis det ikke blir våpenhvile, tviler jeg på at Israel kan delta i ESC-finalen i Sverige, sier Tom Hugo Hermansen.

I 2019 vant Keiino MGP med den norsk-samiske popsangen «Spirit in the Sky», og ble Norges bidrag i ESC i Tel Aviv i mai samme år.
Publisert

– «Damdiggida» er en veldig god låt, som er litt annerledes, og det er klart vi har lyst til å representere Norge i Eurovision Song Contest i Malmö og ta ESC hjem hit, sier Tom Hugo Hermansen (44) i Keiino. 

I 2019 vant de som kjent den norske finalen med «Spirit in the sky», og fikk flest publikumsstemmer i den internasjonale finalen. I år ble de tidlig stemplet som favoritter og gikk videre til finalen i Trondheim lørdag 3. februar.

– Det tror jeg mye skyldes at folk kan se at vi har det gøy sammen på scenen. Vi trives når vi synger sammen, og det smitter over på publikum. Men vi har også en låt som har noe spesielt ved seg, og den treffer bredt, sier Tom Hugo.

Slåttestev fra Setesdal

«Damdiggida» er inspirert av slåttestev fra Setesdal.

– Tilbake til 1600-tallet brant haugianerne feler fordi de mente instrumentene var djevelens verk. Så for å ha noe å danse til, trengte folk noen rytmiske, enkle melodier som fungerte uten instrumenter, og det var slåttestev. Jeg har tatt med elementer av dette i låta. Vårt budskap er at lytterne skal drite i hva alle andre mener, og gjøre ting som gjør dem glade.

– Og hva gjør deg glad?

– Det er situasjoner når jeg virkelig er i nuet. Det er når jeg jobber med musikk, er på klubb og danser, eller lager mat.

Støtter ikke boikott

ESC har blitt kraftig kritisert for å la Israel delta på grunn av den aggressive krigføringen i Gaza. Artistene Marthe Valle og Marte Wulff tok initiativ til et opprop for å stenge Israel ute, slik Russland ble i 2022. Artistoppropet fikk 294 signaturer, men Tom Hugo var ikke blant disse.

– Det som skjer i Gaza er helt forferdelig og hjerteskjærende. EBU og SVT bestemmer hvem som skal få delta i Eurovision, men hvis det ikke blir våpenhvile tviler jeg på at Israel kan delta i Sverige, sier Tom Hugo som ikke støtter boikott av Eurovision.

– Konkurransen er en møteplass som er viktig for svært mange skeive, der artister fra 37 land samles for å gi flere hundre millioner seere et par timers musikkglede på tvers av etnisitet, alder, legning og kulturbakgrunn.

– Jeg har heldigvis ikke opplevd hets, men jeg har kjent på usikkerhet og selvhat fra tenårene, Tom Hugo Hermansen.

Sovnet før avstemning

Selv husker han godt da Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh vant med «La det swinge!» i 1985. Tom Hugo var seks år og hadde fått lov til å være våken til avstemningen var over. 

– Det endte med at jeg sovnet. Da mamma fortalte at avstemningen var over og Norge hadde vunnet, begynte jeg å hylgrine fordi jeg hadde gått glipp av det. Jeg fikk se det i reprise, og det var stort da jeg møtte Bettan og Hanne Krogh mange år senere. Vi har jo på en måte noe til felles nå, selv om Keiino ikke har vunnet ESC ennå.

Tok London med storm

I 2019 vant Keiino MGP med den norsk-samiske popsangen «Spirit in the Sky», og ble dermed Norges bidrag i Eurovision Song Contest i Tel Aviv i mai samme år. Tom Hugo, Fred-René Buljo og Alexandra Rotan endte på en sjetteplass, selv om den vant telefonavstemningen og var mest populær blant seerne. Men juryene hadde den bare på 18. plass og dermed havnet «Spirit in the Sky» til slutt på en sjetteplass sammenlagt.

En av de første framføringene av sangen som ble nominert til en spellemannspris i kategorien «årets låt, skjedde på homopuben London i Oslo – til stor applaus fra publikum. 

– Det var veldig gøy, og vi fikk gode tilbakemeldinger fra de frammøtte, forteller Tom Hugo som skrev «Spirit in the Sky»sammen med ektemannen Alexander Nyborg Olsson (38.

Verken hund eller barn

Inspirasjonen til sangen fikk de etter å ha vært i Lisboa under ESC-finalen i 2018. Ønsket om å skrive en låt som skulle representere Norge året, etter tok for alvor form, og det var ektemannen hans som skrev teksten til «Spirit in the sky». 

– Vi har verken hund eller barn sammen, men vi pleier å si at det er Keiino som er barnet vårt. Vi skriver de aller fleste låtene sammen, forteller artisten om samarbeidet. De har vært kjærester i 15 år og gift i fem av dem. 

– Keiino spilte under Pride i Madrid. Det var stort da 30.000 joiket sammen med oss, sier Tom Hugo Hermansen.

30 nye låter

Tom Hugo visste at han han ville gjøre noe annerledes og vise noe av det som er unikt med Norge. 

– Den samiske kulturarven er en viktig del av det, så jeg ønsket å ha med en samisk rapper og sendte en SMS til Fred og spurte om han ville være med og vinne Eurovision. Han svarte ja med det samme. Jeg er usikker på om det har vært andre som har joiket i ESC etter «Samiid Ædnan», før Fred gjorde det i 2019.

Siden har «Spirit in the sky» og de har også laget 30 nye låter, som er strømmet 150 millioner ganger.

En samlende kraft

Under ESC er det mangfoldet som hylles, og konkurransen er som julaften for mange i det skeive miljøet. 

– Jeg har skeive venner som ikke er så veldig opptatt av musikken i Eurovision, men mange av dem deltar likevel i feiringen. Fordi det er så mange skeive som ser på, har konkurransen fått en samlende kraft, sier Tom Hugo.

Når Keiino står på MGP-scenen i Trondheim lørdag 3. februar er det ESC-finalen som er målet.

Likevel tar ikke Tom Hugo noe for gitt. 

– Jeg er alltid åpen for at livet kan ta uventede vendinger. 

 

 

 

Powered by Labrador CMS