Film

Lager spillefilm om Kim Friele

Fantefilm skal filmatisere Kim Frieles banebrytende kamp for kjærligheten og retten til å elske.

Kim Friele.
Publisert

«Fantefilm og regissør Eirik Svensson fortsetter sitt suksessfulle samarbeid med fortellinger basert på sentrale hendelser i vår nære historie. Spillefilmen om Kim Friele er nå i utvikling. Det blir en film om kampen mot paragrafen, for kjærligheten – og retten til å elske,» heter det i pressemeldingen fra Fantefilm.

Det er bare 50 år siden homofili var straffbart i Norge. I kampen for opphevelse av § 213 i Straffeloven kjempet mange alene, med følelse av utenforskap, skam og utestengelse. Det var ikke mer enn en håndfull mennesker som turte å ta skrittet ut av anonymiteten, og kampen for frihet og likhet inn i det offentlige rom. Sentralt i denne kampen sto Kim Friele – trolig den enkeltpersonen som har gjort mest for homofiles rettigheter i Norge. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at paragraf 213 ble opphevet i 1972.

Spillefilmen om Kim Friele skal handle om «mennesker som forsøker å finne sin identitet i et konservativt og lukket Norge. Mennesker som kjemper mot stigmaer, fordommer og fortielse – og om hva det koster å stå i denne kampen. Filmen vil også berøre noe av det viktigste og fineste i vårt moderne samfunn; demokratiet – og retten til å elske.»

«Fiksjonsfilm er et sterkt og virkningsfullt medium som gir oss mulighet til å gjenskape og oppleve møter, miljøer, stemninger og rom som man ellers ikke har muligheten til», sier manusforfatter Harald Rosenløw Eeg i et intervju med Rushprint.

«Ved å lære om fortiden og vår egen historie, får vi bedre forståelse for vår egen. Selv om homofili i Norge i dag hverken er forbudt eller er en diagnose, er kampen på ingen måte over. Der har vi et felles ansvar», sier regissør Eirik Svensson.

Powered by Labrador CMS