Festival

Versus hviler på årene

Den skeive litteraturfestivalen Versus arrangeres ikke som vanlig på nyåret. I beste fall tar festivalen en pause.

Festivalsjef Siri Lindstad har ledet mange samtaler om skeiv litteratur. Men nå er det slutt for landets eneste skeive litteraturfestival, i alle fall for en tid.
Publisert

Ifølge festivalsjef Siri Lindstad ligger det ikke noen dramatikk bak avgjørelsen.

– Vi var innmari fornøyd med festivalen vi hadde nå i 2022, men det koster mye arbeidsmessig og økonomisk, så vi tenkte at nei, vi setter strek nå, sier Siri Lindstad.

– Dere gir dere på topp?

– Vi vet ikke om vi gir oss, men vi vet at det ikke bli festival i 2023.

– Mangler dere økonomiske midler?

– Vi har fått støtte fra Fritt Ord og Kulturrådet, men vi får det samme beløpet hvert år. Vi har ambisjoner, men vi får aldri vokst, sier festivalsjefen.

– Så da blir det sånn.

Tar tid

Kulturoperatøren Siri Lindstad er til daglig ansatt på Gjøvik bibliotek. Sammen med Lisbeth Eilertsen fra kulturhuset Fyrverkeriet har hun de siste årene arrangert landets eneste skeive litteraturfestival. Versus har foregått i vinterlige omgivelser på Gjøvik og tettstedet Raufoss, noen togstopp lengre sør. Mange kjente norske forfattere har gjestet Versus de årene den har eksistert.

– De festivalgjengerene Blikk traff på i februar uttrykte glede over at festivalen også presenterte dem for forfatterskap og bøker de ikke kjente til. Er du redd mange blir skuffet nå som Versus ikke blir å se i 2023?

– Det er veldig hyggelig at folk var happy og fornøyd. Det var vi også, og vi ville liksom ikke gjort det dårligere om vi skulle gjort det igjen, sier Lindstad.

– Og det tar jo veldig mye tid.

– Dersom Versus hadde ubegrenset med midler og du og medarrangør Lisbeth Eilertsen hadde ubegrenset kapasitet, hvem ville vært drømmegjesten på festivalen?

– Jeanette Winterson.

Siri Lindstad trenger ikke mange øyeblikk for å lande på den britiske forfatteren som i sin tid gav oss romanen «Oranges Are Not the Only Fruit». Fortellingen om det skeive barnet som vokser opp hos en fanatisk og religiøs adoptivmor, som bare stoler på appelsiner i fruktfatet, er humoristisk, sår og ytterst velskrevet. Siden har Jeanette Winterson fortsatt å prege engelsk og skeiv litteratur. Om Versus gjennoppstår i den form festivalsjef Lindstad ønsker, er et besøk fra drømmegjesten hennes garantert verdt å vente på.

Powered by Labrador CMS