Nyheter

Antibiotikaresistent bakterie

– Antibiotikaresistent infeksjon som spres blant menn som har sex med menn i Norge er alvorlig, sier daglig leder i Helseutvalget Rolf Angeltvedt.

– Husk å informere sexpartnere, og vær åpen om at du kan være smittet seksuelt i møte med fastlege eller annen helsetjeneste, sier Rolf Angeltvedt i Helseutvalget.
Publisert Sist oppdatert

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) rapporterer om en økning i smittetilfeller av den svært antibiotikaresistente bakterien Shigella. Det er meldt om flere tilfeller i europeiske land, inkludert Norge. I Norge er den kun påvist blant menn som har sex med menn (msm).

Fra september 2021 frem til nå er utbruddstammen av Shigella påvist hos seks personer i Norge. De fleste av dem er bosatt på Østlandet, og alle er menn.

– Menn som har sex med menn og som har langvarig og/eller blodig diaré og mistenker at de kan være smittet, bør ta kontakt med lege for eventuell prøvetaking og informere legen om en mulig sammenheng med seksuell praksis, sier overlege Anne Olaug Olsen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Spres særlig blant msm

Shigella er en bakteriell sykdom som hovedsakelig rammer tykktarmen og gir ofte kraftig blodig diaré. Sykdommen kalles også bakteriell dysenteri. Bakterien som skilles ut i avføringen hos syke personer, og kan smitte fra person til person i tillegg til via mat og vann.

Risikoen knyttet til nettopp dette utbruddet er at bakteriestammen først og fremst er resistent mot mange typer antibiotika og spredningen skjer blant msm.

Bakterien smittes via msm ved analsex og ubeskyttet oralsex etter analsex. De viktigste tiltakene for å unngå å bli smittet selv, eller hindre smitte til andre, er god personlig hygiene i forbindelse med sex. Det vil si nøye vask av hender, kjønnsorgan og anus før og etter sex. Unngå også rimming (munn til anus-kontakt).

Det er meldt over 200 tilfeller av bakterien i Europa og de fleste tilfellene er påvist i Storbritannia og Frankrike.

Helseutvalget oppfordrer til å oppsøke lege

– Antibiotikaresistent infeksjon som spres blant menn som har sex med menn i Norge er alvorlig. Det er særdeles viktig å fange opp de som har mage- og tarmproblemer fremover slik at de kan få rett behandling slik at vi unngår at dette utbruddet vokser. Husk å informere sexpartnere, og vær åpen om at du kan være smittet seksuelt i møte med fastlege eller annen helsetjeneste, oppfordrer daglig leder i Helseutvalget Rolf Angeltvedt.

Smittede personer bør også unngå sex de første syv dagene etter symptomfrihet, og rimming og lignende seksuell aktivitet i inntil seks uker, samt informere sine siste sexpartnere. Det er også viktig med grundig håndhygiene etter man har vært på toalettet.

.

Mer informasjon:

FHI: Økning i antibiotikaresistent shigellose blant menn som har sex med menn

Rapid risk assessment: Increase in extensively-drug resistant Shigella sonnei infections in men who have sex with men in the EU/EEA and the UK

Powered by Labrador CMS