VM i Qatar

Kun 32 prosent av VM-journalistikken har vært kritisk

Faktisk.no har analysert dekningen av Qatar-VM i norske medier. En gjennomgang av saker fra syv av de største nyhetsnettstedene i Norge viser lav grad av kritisk journalistikk.

Faktisk sin gjennomgang viser også en nedgang i den kritiske dekningen mot Qatar og FIFA utover mesterskapet.
Publisert Sist oppdatert

Gjennom VM har Faktisk.no samlet saker fra syv av de største nyhetsnettstedene i Norge, for å analysere hvordan dekningen endte. En gjennomgang av dekningen til Dagbladet, VG, NRK, TV 2, Nettavisen, Dagsavisen og Aftenposten viser at kun 32 prosent av artiklene skrevet om Qatar-VM har vært kritiske.

Dagbladet kommer best ut. Her var 36 prosent av sakene Faktisk har analysert henvist til kritikk. TV 2 har skrevet minst kritisk om regimet og Fifa. Kun 26 prosent av TV 2 sine saker henviste til kritikk.

Faktisk har også samlet utsagn fra mediehusene i forkant av VM. Sportsredaktør i TV 2, Vegard J. Hagen uttalte at kritisk journalistikk «aldri har vært viktigere» enn under fotball-VM i Qatar. TV 2 kommer imidlertid dårligst ut i Faktisk sin gjennomgang av mediehusenes kritiske journalistikk under mesterskapet.

«Vi ser også en markant nedgang i kritiske saker etter de ti første dagene av mesterskapet. Fram til 29. november inneholdt 45 prosent av sakene kritikk i en eller annen form. Fra og med 30. november og til mesterskapets slutt, var andelen på 21 prosent. En halvering», skriver Faktisk.

For å få kategorien «kritisk», må saken inneholde minst én setning der det henvises til kritikk av FIFA eller Qatar på bakgrunn av brudd på menneskerettigheter, korrupsjon, bestikkelser eller lignende, ifølge Faktisk. Saker om regimekritikk mot Iran, dyre og mangelfulle soveplasser eller Saudi-Arabias brudd på menneskerettigheter ble ikke kategorisert som kritiske.

«Derimot vil saker om spillere som ikke får bruke OneLove-bindet, eller kampreferater med henvisning til straff for homofili i Qatar, bli kategorisert som kritiske», skriver Faktisk.

Fordelt på saksformat har meningsjournalistikken vært betydelig mer kritisk enn nyhetsartiklene, kampreferater og reportasjer. Av totalt 151 kommentarer, har 92 inneholdt kritikk av Qatar og/eller Fifa, ifølge Faktisk. Det gir en andel på 61 prosent.

Powered by Labrador CMS