Festival

Skeive filmer i Haugesund

Den norske filmfestivalen i Haugesund arrangeres 19. til 25 august og har en rekke filmer med skeiv tematikk på programmet.

Mohammed Ahmed i rollen som Mahmoud i regissør Kaveh Tehranis «Hør her’a!».
Publisert

Regissør Kenneth Elvebakks prisbelønte dokumentar «Hei verden» skal vises i forbindelse med Haugesund Barnefilmkonvent.

Denne dokumentaren følger livene til Runa, Viktor, Dina og Joachim gjennom ungdomsskolen. Det gir oss et vindu inn til å forstå hvordan det er å vokse opp som skeiv i Norge i dag. Hva snurrer rundt i hodet når du har bestemt deg for å komme ut av skapet og fortelle omverdenen at du er skeiv, men skolen ber deg om å vente så de kan «forberede» nyheten først?

Eller når en medspiller på håndballaget beskylder deg for å kikke for mye i dusjen etter trening? Og hvordan skal du finne deg en date til skoleballet når du er den eneste på skolen som har kommet ut av skapet? Vil livet som åpent skeiv bli lettere etter hvert? Hei verden er en morsom, engasjerende og rørende oppveksthistorie om å ikke være som alle andre.

Hør her'a!

Regissør Kaveh Tehranis «Hør her’a!», basert på Gulraiz Sharifs suksessroman, har førpremiere på årets festival.

Kaveh Tehranis regidebut tar oss med til Groruddalen i Oslo. Den 15 år gamle norsk-pakistanske Mahmoud har akkurat blitt ferdig med ungdomsskolen og er klar for to måneder med sommerferie. Det eneste problemet er at han er uten sommerjobb, penger eller noe å finne på. Når onkelen hans kommer på besøk fra Pakistan, må Mahmoud stille opp og vise ham alt Oslo har å by på.

Samtidig betror lillebroren Ali seg til ham med en svært personlig hemmelighet, noe som gjør at Mahmoud blir satt på sitt livs største prøve for å holde familien samlet og ta vare på sitt yngre søsken. Filmen kombinerer humor og alvor med stort hell, og som viser at kjærligheten har makt til å seire over både kulturforskjeller og generasjonskløfter.

«K-town» av regissør Kristian Landmark er en av filmene som kan falle i kategorien «skeiv», i alle fall om man skal tolke forhåndsomtalen. Gordon og Roger har bare hverandre, og godt oppe i førtiårene begge to, lever de sine liv fullstendig i utakt med hva som er normen i Kristiansand - på alle tenkelige måter. 

Sammen driver de sexbutikken "Sex & Sånn" i Kvadraturen, tvers over gaten for Gordons gamle menighet. Han har lagt den akkurat der for å irritere familie og venner som fortsatt går i menigheten, men nekter å innrømme dette for Roger. Irritere er heller ikke et ord Gordon ville bruke. Han vil befri sin familie. Og ikke bare dem, men hele byen! K-Town er en svart komedie med mye brodd.

Skeiv klassiker

Det blir også en mulighet til å se igjen en gammel klassiker, «Mannen som elsket Yngve» fra 2008. Filmen ,som er basert på manus av Tore Renberg tar oss tilbake til 1989.

Det er november 1989. Muren faller i Berlin og på Kongsgård videregående skole i Stavanger er Jarle Klepp uvitende om at alt snart skal forandre seg. Enn så lenge har han alt; verdens beste kjæreste og verdens kuleste kompis. Sammen har de store musikalske ambisjoner, om noen uker skal de debutere med Stavangers tøffeste punkband, Mattias Rust Band. Men så dukker Yngve opp, den nye gutten på skolen.

Han er ikke som noen andre, og Jarle faller i staver. Han har aldri opplevd noe tilsvarende, og vet ikke hva han skal gjøre. Det eneste han vet er at han ikke kan la være å treffe Yngve. Selv om det innebærer å gjøre ting han egentlig hater, som å høre på Japan og spille tennis. I tur og orden svikter Jarle alle sine nærmeste og finner ut hva det vil si å stå helt alene. Filmen vises som utekinovisning.

Drømmen om Norge

Regissør Leiv Igor Devolds prisbelønte «Norwegian Dream» har gått sine runder på kino og Pride-festivaler i hele landet, og nå står filmfestivalen i Haugesund for tur.

«Norwegian Dream» er en vakker kjærlighetsskildring hvor vi møter Robert som flytter fra Polen til Norge for å jobbe på en laksefabrikk for å tjene penger til seg og moren sin. Der forelsker han seg i norske Ivar, et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken blir Ivar med og støtter polakkene. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet.

«Norwegian Dream» tematiserer homofili i Skandinavia, og viser det brede spekteret i den norske befolkningen. Det er en vakker og rolig film om kjærlighet og ensomhet, med en enestående prestasjon av Hubert Miłkowski i hovedrollen.

Ustyrlig

Regissør Malou Reymann besøker festivalen med filmen «Ustyrlig», en film som finner sted i 1933. Vi møter den rebelske tenåringen Maren i Danmark. Den utradisjonelle oppførselen hennes får seriøse konsekvenser i det hun blir diagnostisert med sinnssvakhet. Mot sin vilje blir Maren sendt til en isolert øy hvor hun møter flere kvinner som av ulike grunner har lidd samme skjebne. 

På øya blir hun kjent med Sørine, et prakteksemplar av den forventede oppførselen. Tam, lydig og underdanig. Men Maren nekter å føye seg, og tenner gnister hos de andre pasientene. Hvordan kvinnene blir behandlet på øya setter lys på en mørk fortid om hvordan mental sykdom, seksualitet, og legning ble behandlet for ikke så altfor lenge siden. Et velspilt, rørende mesterverk. 

 

 

Powered by Labrador CMS