Pride

– Vi jobber ikke for å senke den seksuelle lavalderen

– Det er uverdig å hele tiden måtte gå ut og dementere påstander om at FRI går inn for å senke den seksuelle lavalderen, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

Inge Alexander Gjestvang.
Publisert Sist oppdatert

Etter masseskytingen i Oslo i sommer har Frida Marie Grande, kjent som Fridategner, solgt et bilde av kongen foran en regnbue til inntekt for Oslo Pride.

To personer ble drept i skytingen, og hele overskuddet av salget går til Oslo Pride, som en hyllest til de pårørende, et rop om samhold, og for å støtte organiseringen av en ny parade.

Lokalleder ved Utdanningsforbundet på Stord, Tor Jæger Koppang, bestemte seg for å sende bildet til alle skolene i nærområdet.

«Terrorhandlingen var en kjempeskremmende opplevelse for alle. Da vi så bildet som Frida hadde laget, tenkte vi at dette må spres også her. Slik kan unge folk i vårt lokalsamfunn og på våre skoler få vite at man kan elske hvem man vil», sier Tor Jæger Koppang til NRK.

Tegningen er skapt av Frida Maria Grande, og sitatet er fra en tale Kong Harald holdt i 2016. Grande, aka @fridategner, laget bildet for å støtte Oslo Pride etter masseskytingen mot det skeive utestedet London pub i Oslo natt til 25. juni. Inntektene fra salget går uavkortet til formålet.

Den private skolen Stord kristne skole, som i sin beskrivelse er «skolen for alle», takket nei til gaven.

Som begrunnelse uttaler rektor Ole Henry Halleraker til lokalavisen Sunnhordland at det må være skolen selv som står for utsmykningen av egne lokaler.

Dernest ga skoleeier Tomas Moltu, tidligere bystyrerepresentant for KrF i Bergen, uttrykk for at bildet og teksten ble avvist fordi det viser støtte til en senking av den seksuelle lavalderen og polygami.

«Vi tolker bildet dit hen at det promoterer Pride, og det er noe langt mer enn bare homofili», sa Moltu til Vårt land.

Jobber mot overgrep

I Intervjuet lot Moltudet det skinne gjennom at Stord Kristne skole mener at organisasjonen FRI, som eier Oslo Pride, bruker budskapet om toleranse og kjærlighet for alle som en paraply for å fremme andre agendaer, så som å tillate polygami og senke den seksuelle lavalder.

– Vi jobber ikke for å senke den seksuelle lavalder, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang til Blikk.

– Tvert imot driver FRI, i samarbeid med Redd Barna, et aktivt arbeid for nettopp å hindre overgrep mot barn, blant annet i Asia.

Voksne mennesker må få velge selv

Når det gjelder påstanden om at FRI jobber for å fremme polygami, sier Gjestvang at FRI mener at det er berikende for alle å leve i et samfunn med et åpent syn på kjærlighet, kjønn, seksualitet og samlivsformer.

– Vi mener at voksne mennesker må få velge selv hvordan de organiserer sine liv, og organisere sine relasjoner slik de selv ønsker, uten sanksjoner fra omgivelsene så lenge relasjoner er basert på likeverd og samtykke, sier Gjestvang.

Retorikken om at Pride er et skalkesjul for å fremme samfunnsnedbrytende politikk, har Gjestvang lagt merke til har fått fotfeste hos visse grupper.

– Når det feires Pride på hver knaus er det selvsagt noen som reagerer, og formålet synes å være å skape moralsk panikk, slik vi har sett det i Øst-Europa de senere år. Det går en linje her.

På den andre side gleder Gjestvang seg over at folk generelt støtter Pride.

– Under Regnbuedagene i Bergen gikk det åtte ganger så mange deltagere i paraden som FRI har medlemmer. Det sier noe om at folk slutter opp om menneskerettighetene.

Friskoler er ikke unntatt loven, ifølge Gjestvang.

– Paragraf 9 A sier at skolene skal ha nulltoleranse mot krenking, og aktivt fremme helse, trivsel og læring. Jeg spør meg selv som tidligere lærer og skoleleder, hvordan de skeive elevene på Stord Kristne skole må ha det. De opplever nå at ledelsen og skoleeieren får det å være skeiv til å handle om å fremme skjulte agendaer, sier Inge Alexander Gjestvang.

Powered by Labrador CMS