Sport

– Har dere homofile spillere?

Da det marokkanske kvinnelandslaget stilte til pressekonferanse fikk de spørsmål fra en BBC-journalist om de hadde skeive spillere på laget og hvordan livet var for dem i Marokko.

Den trettito år gamle profesjonelle fotballspilleren Ghizlane Chebbak ble tydelige satt ut da hun fikk spørsmål om det var lesbiske på det marokkanske kvinnelandslaget. Chebbak spiller som spiss for ASFAR - Association 's Sports of Forces Armed Royal (Women), og Marokkos kvinnelandslag.
Publisert Sist oppdatert

I Marokko er den skeive befolkningen kriminalisert og risikerer opptil 3 år i fengsel. Det vakte derfor stor oppsikt da BBC-journalisten under pressekonferansen spurte Marokkos kaptein, Ghizlane Chebbak, om det var homofile spillere på laget, og hvordan det var for dem å leve under det marokkanske forbudsregime, skriver nrk.no

Representanten fra FIFA brøt raskt inn og sa at det er et politisk spørsmål og at spørsmålene skulle være fotballrelatert. Det førte til debatt mellom FIFA-representanten og journalisten, som hevdet at spørsmålet handlet om mennesker, ikke politikk.

Den marokkanske kapteinen ble tydelig overrasket, men svarte ikke på BBC-journalistens spørsmål. 

Reaksjoner 

Andre journalister reagerte også skarpt på BBC-journalistens spørsmål.

«Fra et skadereduserende perspektiv er det ikke et passende spørsmål for en spiller og ville satt spillerne selv i fare», skrev Steph Yang, reporter i The Athletic, på Twitter.

Den muslimske CBC-reporteren Shireen Ahmed, som var på samme pressekonferanse, reagerte også, og ifølge nrk.no meldte hun på Twitter at BBC-journalisten gikk over streken.

Hun la til at det å stille spørsmålet til treneren eller kapteinen var unødvendig.

«Spørsmålet ble avvist av FIFAs medierepresentant, men burde ikke ha blitt stilt», skrev reporteren.

Problematisk 

Ifølge Mari Norbakk, forsker ved Chr. Michelsen Institutt, mener at spørsmålet var av flere årsaker problematisk.

«Spørsmålet som stilles sier jo at homofili er forbudt. Dersom hun hadde svart på spørsmålet, så hadde det vært å «oute» homofile lagvenninner. Det ligger i sakens kjerne at det er problematisk», sier Norbakk til nrk.no

Hun påpeker at det er bra at man har en kritisk tilnærming til homofiles rettigheter.

«Men så handler det også om hvem som får spørsmålet. Dette er spørsmål som skal stilles i bilaterale samtaler mellom andre land og Marokko, ikke til spillere på et fotballag», sier Norbakk og legger til:

«Dette er et spørsmål som ikke kommer til mannlige fotballspillere. Spørsmålet blir stilt fordi det gjerne er en underliggende idé om at kvinnelige fotballspillere er skeive, fordi fotball anses som en «maskulin» sport. Jeg syns det er et gjennomgående problematisk spørsmål».

Historisk deltagelse

Det er første gang arabiske landet deltar i VW for kvinner, og Marokkos kaptein sa på pressekonferansen at alle spillerne er klar over hvilket historisk øyeblikk det er for landet at kvinnelandslaget deltar i VM.

«Vi er beæret over å være det første arabiske landet som deltar i VM for kvinner», sa Chebbak

VM i kvinnefotball 2023 blir avholdt både på New Zealand og i Australia., og mandag tapte laget 0–6 mot Tyskland i deres første kamp i VM.

 

 

 

Powered by Labrador CMS