Utstilling

Zanele Muholi på Sukkerbiten

Den ikke-binære fotografen Zanele Muholi er en av vår tids mest anerkjente fotografer. 23. juni stiller hen ut på Sukkerbiten i Oslo.

Ngwane lll, Olso, 2018 ©Zanele Muholi.
Publisert Sist oppdatert

Zanele Muholi betegner seg selv som visuell aktivist og har blitt verdenskjent blant annet for sine iscenesatte selvportretter. Muholi jobber både med film, foto og video, og har i tjue år fotografert og dokumentert svarte lhbt+personer. Kunstnerens selverklærte mål er å omskrive Sør-Afrikas visuelle historie om denne gruppen, og gjøre verden oppmerksom på deres eksistens og motstandskamp i en tid der hatkriminalitet i Sør-Afrika er på sitt høyeste noensinne.

I Muholis nyeste utstilling som åpner Sankthansaften 23. juni på Sukkerbiten, vises fem monumentale verk fra selvportrettserien «Somnyama Ngonyama» ('Hail the Dark Lioness'), et prosjekt som ifølge kunstneren selv er en konfrontasjon med Sør-Afrikas politiske historie, menneskerettigheter, rasepolitikk og representasjonen av den svarte kroppen. Bildene er fotografert i Oslo, Johannesburg, Philadelphia, Amsterdam og Paris i perioden 2016-19.

Muholi er født i Umlazi, Durban, og bor i dag i Johannesburg. Kunstneren har vunnet flere prestisjetunge priser og arbeidene deres er vist i mange av verdens mest anerkjente gallerier for samtidskunst. Somnyama Ngonyama var Sør-Afrikas bidrag til Veneziabiennalen i 2019 og Muholi er representert i en rekke samlinger, deriblant Guggenheim Museum; the Museum of Modern Art New York, San Francisco Museum of Art, Tate Modern, London, Victoria og Albert Museum, London.

Utstillingsåpningen på Sukkerbiten finner sted torsdag 23. juni kl.19 og er del av programmet til Bjørvikas årlige Sankthansfeiring.

Powered by Labrador CMS