Utstillingen «Kampen fortsetter» åpner søndag

120 Pride Art-kunstnere markerer 25. juni

Den skeive kunstutstillingen «Kampen fortsetter» åpnes 25. juni i Sofienberg kirke, under Oslo S, på SALT og i Sofienbergparken.

Gerd Brantenberg og Inge Ås bidrar med humoristiske og lesbiske kampsanger fra 70-tallet under åpningen av utstillingen i Sofienberg kirke på søndag.
Publisert Sist oppdatert

 – Da vi spurte kunstnere om de ville bidra, fikk vi en massiv respons. Kunstverkene viser fortvilelse, sinne og håp, alle legitime reaksjoner på den ufattelige terrorhandlingen, sier Stian Tjernsmo, kurator for utstillingen som åpner søndag.

 I løpet av de siste dagene har alle kirkebenker blitt båret ut av Sofienberg kirke, og svarte og hvite vegger satt inn for å skape et unikt kunstgalleri. Under det høye taket, rundt alle søyler, får hver kunstner sin plass til å uttrykke seg. 

 – Kunstnerne våre viser at 25. juni har preget dem, men også hva «hverdagsterroren» betyr. Nesten alle skeive har opplevd trakassering og hat, men nesten ingen anmelder det. Levekårene, psykisk og fysisk helse er markant dårligere hos skeive enn andre, og det er bevis på at vi har mye å kjempe for, sier Frederick Nathanael, styreleder i Pride Art.

Virtuelt i Sofienbergparken

 Utenfor kirken i Sofienbergparken settes Queer Park opp, med kunstverk du bare kan oppleve gjennom mobilen. I parken plasseres skeiv billedkunst, skulpturer og opptredener av artister, og du kan gå rundt kunsten og til og med lytte til den

 – Dette er helt unikt, og nesten som Pokemon Go og stolpejakt, bare med skeiv kunst. Selvfølgelig begynner vi med Queer Park under Oslo Pride. Det skal være en levende utstilling, med stadig nye verk som plasseres ut, sier Jonas Haavik i Connected Art, som er ansvarlig for Queer Park. Med tiden skal flere grupper få egne utstillinger i andre parker i Oslo, sier Frederick Nathanael.

 En av kunstverkene som kan oppleves i parken, er Inge Ås sin flygende drage og hennes dragedikt fra billedserien «Dragens klør». Hun vil også være virtuelt tilstede i parken og fortelle en del historier fra sin aktivisme.

Nattutstilling på SALTs tak

 Utstillingen blir også pionerprosjektet til SALTs gigantiske nye satsing, som skal vise kunst på tusen kvadratmeter på takene. Dermed blir 30 kunstverk fra «Kampen fortsetter» synlig fra Bjørvika til Vippetangen.

 – Vi er veldig stolte over at Pride Art blir første bidragsyter i denne storsatsingen på kunst i bybildet, som er støttet av Kulturdirektoratet, sier Erlend Mogård Larsen i SALT.

Under Oslo S

 I fjor fikk Pride Art til slutt stille ut under Oslo S, og suksessen gjentas i sommer med dobbelt så lang utstillingstid. For å vise at kampen ikke er over etter at paraden har gått lørdag 1. juli , vil 28 kunstverk fra utstillingen pryde Sporveispassasjen i juli. Sporveien estimerer at 2,2 millioner vil passere kunstverkene fra «Kampen fortsetter» i denne perioden.

 Pride Art-utstillingen er gratis. SKOKS i Sofienberg kirke i Rathkes gate 18 er åpen fra kl. 17 til kl. 20 alle dager under Oslo Pride. I juli er utstillingen åpen torsdag og fredag fra kl. 17 til kl. 20 og lørdag og søndag fra kl. 13 til 17. Utstillingen avsluttes med ekstra åpningsdager mandag 24. og tirsdag 25. juli.

 

Powered by Labrador CMS