Kunst og kultur

Norges første skeive kulturhus åpner i Sofienberg kirke

– Dette er et historisk øyeblikk, sier styreleder i Skeivt Kunst- og Kultursenter (SKOKS).

Sofienberg kirke.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har ønsket oss et skeivt kulturhus i over 50 år, og nå blir det endelig virkelighet, sier Marius Hofseth, styreleder i Skeivt Kunst- og Kultursenter (SKOKS). Onsdag 26. april får han offisielt nøklene til Sofienberg kirke.

Til stede er blant ordfører Marianne Borgen, leder i Oslo Bispedømmeråd Gard Realf Sandaker-Nielsen og kirkevergen i Oslo Kjetil Haga. Knut Anders Sørum, som også sitter i menighetsrådet for Sofienberg og Paulus, skal underholde ved den høytidelige nøkkeloverrekkelsen, og skeive kunstnere fra Pride Art bærer inn de første kunstverkene som skal pryde veggene i det nye kunst- og kulturhuset.

– Nå lander vi endelig, sier Hofseth.

– Vi skal bli et levende hus og en trygg møteplass for alle skeive med et bredt mangfold av kunst og kultur i sentrum. Etter hvert skal SKOKS bli et nasjonalt kompetansesenter for hele landet.

f.v. Marius Hofseth, styreleder i SKOKS, og Frederick Nathanael, styreleder i Pride Art.

Veien mot SKOKS har vært lang og tornefull. I over 50 har den skeive bevegelsen forsøkt å få et kulturhus, men tiårene gikk uten at det lyktes. I 2019 startet prosjekteringen av kulturhuset for alvor, på initiativ av Pride Art, og etter grundige høringer med alle de skeive orgnisasjonene ble stiftelsen SKOKS opprettet i 2021.

Hele 2022 var et pilotår for SKOKS, som sammen med 13 andre skeive organisasjoner arrangerte utstillingen Grenseløs på Interkulturelt museum, og gav i oppgave til Pride Art å lage prøveprosjekter som kunstfestivalen Wunderkammer i Oslo, utstillingen Queer Spirit på Stiklestad og åtte andre utstillinger over hele landet.

– Det er flott at Sofienberg kirke kan åpne dørene på denne måten, sier kirkeverge Kjetil Haga.

– Den lokale menigheten har lange tradisjoner for å stå opp for skeive, og nå jobber menigheten med en mulighetsstudie med flere alternativer for fremtidig bruk av Sofienberg kirke.

– Uansett hvor SKOKS langsiktig kommer til å ha sitt tilholdssted, er det veldig verdifullt at det etableres et skeivt kulturhus og kompetansesenter. Mange musikkverk er spilt inn i Sofienberg kirke på grunn av den gode akustikken, og i tillegg til kunst gleder vi oss til all musikken som skal fylle dette kirkerommet, sier Haga.

Den offisielle åpningen av SKOKS skjer 25. juni, på årsdagen for terrorangrepet. Frem mot det skal Pride Art sette opp åpningsutstillingen «Kampen fortsetter», hvor skeive kunstnere viser sine følelser og reaksjoner på det som skjedde gjennom kunstverk i mange former.

– Vi vil være en inkubator for kreative, skeive folk i alle aldre, ha kunstverksted, litteraturdager, konserter og performancer. Vi er skeive hele året, og endelig har vi et samlingssted utenfor den ene paradedagen, klubber og en pub, sier Frederick Nathanael, kunstnerisk leder i Pride Art og initiativtaker til SKOKS.

Powered by Labrador CMS