Kunst

Wunderkammeret er åpnet

Pride Art ønsker alle velkommen til å ta del i den største feiringen av skeivt kunst- og kulturliv noengang.

Publisert

Da klokken nærmet seg 18.00 fredag kveld sto køen bred og tett langs husfasaden i Hausmannsgate 16. Folk hadde flokket seg for å komme inn på åpningen av «Wunderkammer», Norges største skeive kunst- og kulturmønstring.

På innsiden av DOGA, senter for kultur og design sine generøse lokaler, ventet kunstverk av 130 ulike kunstnere på sitt publikum.

Ordføreren klippet julegirlander

Publikum på sin side ventet på at den høytidelige åpningen skulle foretas av Oslos ordfører Marianne Borgen. I mens minglet, skålte og frydet de flere hundre seg over anledningen, kunstverkene og hverandre.

Etter at konfransier Frida Marida hadde skissert de store forskjellene mellom skeives levekår og ytringsrom slik hun kjenner det fra eget hjemland Libanon og den større friheten i Norge, introdusert hun leder for arrangøren Pride Art, Fredrick Lucius Nathanael. Med seg på scenen fikk Nathanael etterhvert kuratorene og ildsjelene som har arbeidet hardt for å få Wunderkammer på beina.

Deretter var det ordførerens tur. Ordfører Borgen la i sin tale vekt på betydningen av et levende skeivt kulturliv, både for landet generelt og for hovedstaden spesielt. Deretter gikk hun, med god hjelp fra arrangøren, løs på den tykke og glitrende julegirlanderen som symboliserte åpningen av festivalen.

Det vakte stor jubel da hun til sist fikk has på den noe utradisjonelle snoren, og den ti dager lange Wunderkammer-festivalen kunne erklæres åpnet.

Bredt program

I tiden som kommer kan oslo-folk og tilreisende ta 600 kunstverk i øyesyn, delta på workshops og seminarer, og overvære perfomancer, konserter og andre happenings skapt av mennesker med bakgrunn fra 25 ulike land.

Bredden i alder, kjønns-identitet og bakgrunn mellom kunstnerene borger for at de aller fleste besøkende vil finne verk å relatere til, enten de ønsker å bekreftes som de er, eller er klar for å utfordres.

Formålet med festivalen er i følge Pride-art leder Fredrick Lucius Nathanael at skeive skal få vist fram og feiret bredden i kreative uttrykk og ulike levevis, veven som til sammen utgjør et skeiv kunst- og kulturuttrykk.

Til stede på åpningen var et massivt oppbud av kunstnere og kultur-arbeidere, foruten kjendiser fra scene og kulturliv. Etter åpnings-seremonien kunne de nyte ulike opptredener i festival-lokalene, og kvelden fortsatte også på utestedet Blå, der det mobile kunst og klubb-konseptet Karma-klubb hadde et eget after-party.

Se bildene fra åpningskvelden her:

Powered by Labrador CMS