Kultur

Skeivt kunst- og kultursenter får en million

I tre år, med fjoråret som pilotår, har Pride Art jobbet med opprettelsen av et skeivt kunst- og kultursenter (SKOKS) i Oslo. I år blir det opprettet.

f.v. Marius Hofseth, styreleder i SKOKS, og Frederick Nathanael, styreleder i Pride Art.
Publisert Sist oppdatert

– Pilotåret for SKOKS har gått over all forventning. Vi hadde seks planlagte prosjekter, men det endte med over 38 prosjekter, sier styreleder i Pride Art, Frederick Nathanael.

Blant prosjektene var den skeive kunstfestivalen Wunderkammer på Doga på tampen av fjoråret, og ikke minst den omdiskuterte Pride Art-utstillingen Live/Love i Kunstpassasjen på Jernbanetorget t-banestasjon.

– Alle prosjektene har samlet nok erfaring og kunnskap til å kunne starte driften av et skeivt kunst- og kultursenter, sier Nathanael.

Men selv i Skeivt kulturår var det vanskelig å få bevilgende myndigheter med på laget.

– Vi fikk ikke støtten vi forventet i fjor, på tross av at kommunen har lovet oss et egnet lokale.

Men Pride Art bestemte seg for å starte senteret likevel. Nathanael mener det er helt avgjørende at SKOKS etableres som en selvstendig stiftelse.

– Uten et eget senter som ivaretar og forvalter kunnskapen, kunstnerne og initiativene vil det blåse over. Det ville være tragisk om ikke miljøet og myndighetene klarer å få til det. Et skeivt kulturår må kunne etablere et skeiv senter hvor kultur og kunst er vårt våpen og våre verktøy. Skeive må eie dette selv og sette premissene.

Nylig fikk styret i SKOKS gode nyheter fra Oslo kommune. Kommunen har bevilget én million i driftsstøtte til senteret. Styreleder i SKOKS, Marius Hofseth forteller at bevillingen betyr at stiftelsen kan ansette en daglig leder.

– Min rolle er å være med på å bygge det som skal være hele grunnmuren til SKOKS, og det er vi i gang med nå som den første millionen er i havn. Vi har også en søknad om prosjektstøtte inne hos Bufdir, sier Hofseth.

Powered by Labrador CMS