FRI

– Betyr veldig mye

Foreningen FRI hedret med Humanistprisen. – Vi er utrolig beæret og takknemlige for denne prisen.

Human-Etisk Forbunds leder, Christian Lomsdalen og Leder i FRI Oslo og Viken, Jan Elisabeth Lindvik.
Publisert Sist oppdatert

Foreningen FRI er tildelt Humanistprisen 2023 av Human-Etisk Forbund for deres imponerende arbeid og håndtering i tiden etter terrorangrepet mot London pub 25. juni.

– Vi er utrolig beæret og takknemlige for denne prisen. Det har vært et veldig vanskelig år for hele den skeive bevegelsen. Vi har vært nødt til å ta mange ekstraordinære grep i en krevende situasjon, så det å få denne anerkjennelsen fra Human-Etisk Forbund betyr veldig mye, sier leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.

Da prisen ble delt ut fredag kveld, var Gjestvang opptatt med Barent Pride. Leder i FRI Oslo og Viken, Jan Elisabeth Lindvik, tok derfor imot prisen på vegne av foreningen, og benyttet anledningen til å fremheve den vanskelige situasjonen for skeive verden over.

– Vi kjemper for friheten til å være den man er og elske den man vil. Kjærligheten er for alle, men realiteten er at skeive angripes hver dag. Med hat og trusler, men også med vold og drap. Den eneste forbrytelsen de har gjort er å være den man er og elske den man vil, sa Lindvik. 

Ble sviktet – bevarte sakligheten

Humanistprisen på 100 .000 kroner deles ut til en person, gruppe eller organisasjon som har bidratt til å fremme humanistiske idealer og prinsipper. Human-Etisk Forbund står bak prisen. 

– Da politiets og justismyndighetenes håndtering etter terrorangrepet sviktet, kunne det vært både fristende og nærliggende for FRI å ta til motmæle og uttrykke frustrasjon og sinne, forklarer Human-Etisk Forbunds leder, Christian Lomsdalen.

– Men på en imponerende og beundringsverdig måte har FRI bevart sin saklige og seriøse stemme for å kjempe for menneskers frihet til å være den man er. Det til tross for forsøket på å skremme skeive som lever frie og åpne liv, og ikke minst usaklighetene og hatretorikken som preger mange av anklagene mot dem, sier Lomsdalen.

Skulder til skulder, uten plass til hat

– Med denne prisen vil vi gi et tydelig signal om at Human-Etisk Forbund stiller seg bak FRIs kamp for skeives rettigheter, sa Lomsdalen under prisutdelingen fredag kveld.

– Vi må delta i fellesskapet med hele oss selv. Vi må stå skulder til skulder, så tett at det ikke blir plass til hat, svarte Lindvik til Human-Etisk Forbunds landsmøte.

 

Powered by Labrador CMS