Oppvekst

FRI med underskriftkampanje for skeive barn og unge

– Vi må gjøre mer i møte med de alvorlige mobbetallene, sier FRI-leder Viljar Eidsvik, som i dag lanserer underskriftskampanjen «Beskytt skeive barn og unge».

FRI samler underskrifter som skal overleveres regjeringen, med krav om at det må gjøres mer i norske skoler og barnehager for å gi unge skeive en trygg oppvekst.
Publisert

 

Med underskriftkampanjen «Beskytt skeive barn og unge» henvender FRI seg til regjeringen med et helt konkret et krav om at alle som jobber i barnehager og skoler skal kunne gi unge skeive en trygg oppvekst. 

Underskriftene skal overleveres kunnskapsministeren.

– Kun halvparten av skeive ungdommer tror de vil få et godt og lykkelig liv. En av tre skeive kjønnskreative unge utsettes for mobbing i skolen, og mobbingen er tre ganger høyere blant skeive elever enn hos andre elever, sier Viljar Eidsvik, leder av FRI, i en pressemelding.

Edsvik peker på funn fra Elevundersøkelsen 2024 . 

– Det er hjerteskjærende og triste tall, som viser et stort samfunnsproblem og at vi ikke tar dette på alvor i høy nok grad i Norge. Derfor kjører vi nå i gang underskriftskampanjen. 

FRI-lederen er tydelig på at samfunnet må gjøre mer, og da spesielt det offentlige. 

– For mobbetallene og levekårsstatistikken om skeive barn og unge er ikke bra. 

– Tallene sier at det må et løft og en storsatsing til i både skoler og i barnehager om vi skal få til endring og bedring. Vi kan ikke sitte stille og se på at skeive barn og unge er overrepresentert på mobbestatistikken, sier Eidsvik.

Underskrifter til kunnskapsministeren

– Alle som jobber med barn og unge skal ha gode muligheter til å skape trygge oppvekst- og læringsmiljø, sier FRI-leder Viljar Eidsvik.

FRI understreker at de fleste som jobber med barn og unge har mye kunnskap om barns utvikling og behov.

Samtidig erkjenner FRI at mulighetene til å gi barna gode og trygge oppvekst- og læringsmiljø er under press i barnehager og i skoler.

Det er få ressurser og kombinert med erfaringene som sier at mange er redde for å tråkke feil, er det lite sjans for å få til endringer, mener FRI.

– Folk som jobber med barn og unge har mye kunnskap. De har gjerne lang utdanning og bidrar til at rammene rundt barns utvikling er sunne, trygge, og utviklingsstøttende.

– Samtidig vet vi gjennom vårt arbeid på feltet at kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold er mangelfull. Det er lite om temaet i de fleste profesjonsutdanninger, og noen steder er temaet helt fraværende, sier Eidsvik.

Derfor samler FRI nå inn underskrifter som skal overleveres kunnskapsministeren.

– Alle som jobber med barn og unge skal ha gode muligheter til å skape trygge oppvekst- og læringsmiljø. Vi krever at det må og skal finnes et godt og faglig forankret kunnskapsgrunnlag slik at voksne som jobber med skeive barn skal bli tryggere i sin jobb, sier Eidsvik. 

Redde for å tråkke feil

– Vi vet også man fort unngår å snakke om temaer man ikke lærer så mye om under utdanning eller kan lite om generelt. Mange voksne føler seg utrygge på tematikken og er redde for å tråkke feil i møte med barna. 

– Når man ikke snakker om det, eller aktivt jobber med det, da får vi denne typen tall og statistikk. Dette kan vi ikke akseptere, sier Eidsvik.

FRI-lederen mener vi som samfunn har et ansvar for at ungene beskyttes av fellesskapet.

– Vi håper så mange som mulig signerer. For ingen barn eller unge skal måtte vokse opp med skam eller frykt for å bli mobbet.

Les mer om underskriftskampanjen “Støtt skeive barn og unge.” 

 

 

Powered by Labrador CMS