Skamløsprisen

Disse er nominert til Skamløsprisen 2022

– En bredde og et mangfold vi tidligere ikke har sett siden vi begynte å dele ut Skamløsprisen i 2016, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok.

Publisert Sist oppdatert

Skamløsprisen deles ut av Sex og samfunn og har som mål å berømme enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som jobber for å løfte temaet og fjerne skam.

I år skal vinneren kåres blant Garmeres, Kaveh Rashidi og Sultan Hadaddeen.

Les mer om de tre nominerte nederst i saken.

– Modige kandidater

– Vi ser at det fortsatt er mye skam når det gjelder seksualitet og vi har dessverre en lang vei å gå før alle kan leve slik de ønsker. I noen deler av samfunnet har vi kommet langt, men vi ser for eksempel av debatten rundt markeringen av Pride at det er mye som gjenstår, sier daglig leder ved Sex og samfunn, Maria Røsok, som også er juryleder for Skamløsprisen.

Else Kåss Furuseth er fast jurymedlem og fast konferansier. Hun gleder seg til høstens prisutdeling.

– Det er så fint å se det store engasjementet for å fjerne skam der ute, det er virkelig super innsats fra nord til sør! Vi har noen skikkelig modige kandidater og jeg er veldig spent på hvem de skal dele ut Skamløsprisen til i september! sier Furuseth.

Prisen har tidligere gått til blant andre de skamløse minoritetsjentene Nancy Hertz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile, Morten Hegseth og Tuva Fellmann. I 2020 delte Sex og samfunn ut Æresprisen til Kim Friele.

For å bli nominert til Skamløsprisen bør kandidatene ha skapt debatt og økt bevissthet gjennom formidling av kunnskap om seksualitet og bidratt til å fjerne fordommer og skam knyttet til dette. De bør også være et godt forbilde og ha nådd bredt ut i sitt arbeid, både sosialt og geografisk, ifølge Sex og samfunn.

Dette er de nominerte:

Garmeres er en organisasjon for, av og med skeive samer og har sitt utspring i Saepmie Pride/Sápmi Pride. Garmeres jobber for et samfunn med rom og tilhørighet for alle som ikke alltid passer inn i kjønn- og seksualitetsnormene i minoritetssamfunn.

Kaveh Rashidi er lege, skribent og foredragsholder og har et stort engasjement for seksuell helse. Kaveh jobber for at vi alle skal snakke mer åpent om seksuell helse, og er særlig opptatt av at leger må tørre å snakke med sine pasienter om sex.

Sultan Hadaddeen er opprinnelig fra Jordan og kom til Norge i 2015. Da hun kom ut som trans i en alder av 12 år tvang familien henne til homoterapi. Sultan har blant annet engasjert seg for at transpersoner, ikke-binære og sexarbeidere skal bli inkludert i markeringen av kvinnedagen.

På årets langliste over nominerte var blant andre Esben Esther Pirelli Benestad, Christine Marie Jentoft, Victor Sotberg og Emma Ellingsen.

Årets jury består av fjorårets Skamløsprisvinnere Ida Hauge Dignes og Marianne Knudsen fra podkasten «Hemma», leder i Unge Høyre Ola Svenneby, tidligere leder i Skeiv Ungdom Odd Thomassen, programleder for «Sexpertene» Mutasim «Mutta» Billah, programleder og komiker Else Kåss Furuseth, forfatter og emosjonell styrketrener Kathrine Aspaas, dagligleder ved Sex og samfunn Maria Røsok og Sex og samfunns Ungdomsgruppe.

Skamløsprisen 2022 deles ut på Riksscenen i Oslo fredag 2. september. Arrangementet er gratis og åpent for alle, men krever påmelding. Les mer på sexogsamfunn.no.

Powered by Labrador CMS