Kunst

Skeiv samisk kunstner gjør suksess med kunstig intelligens

Fotoprosjektet «It`s all around you - Buot leat du birra» av den skeive samiske fotografen Gjert Rognli vant Open Call-konkurransen til et av Norges mest prestisjetunge museer.

Gjert Rognli «It`s all around you - Buot leat du birra» II.
Publisert

Preus Nasjonale Fotomuseum valgte prosjektet til fotokunstner Gjert Rognli blant 15 andre internasjonale kunstnere, i konkurranse med 618 innsendte bidrag fra hele verden.

Fotoserien skal nå vises på Oslo Negativ 2023, som åpner 14. oktober på den gamle veterinærhøgskolen i Oslo.

Tema for utstillingen er hvordan demokrati, natur, DNA og AI (kunstig intelligens) kan fortelle oss noe om evolusjon, mangfold og manipulasjon. Og hvordan dette kan uttrykkes gjennom fotografi.

– Jeg ville at AI, (OpenAI ) selv skulle gi meg svarene og forklare temaene AI, DNA, demokrati og natur, og hvordan dette temaet kan uttrykkes ved hjelp av fotografi. Og på samme tid ville jeg trekke inn det samiske urfolksperspektivet da prosjektet «It`s all around you - Buot leat du birra» er inspirert av min samiske kulturarv, sier Gjert Rognli.

Gjert Rognli.

AI svarte velvillig på spørsmålet.

– Det er en spennende dimensjon og samarbeide med kunstig intelligens (AI), og ikke minst at samarbeidet gir resultater i utviklingen av mediene jeg jobber i.

Rognli opplever at kunstig intelligens, og det den presenterer i vår samtid, kan brukes som et fantastisk verktøy.

– For meg som kunstner er det en gullgruve til inspirasjon i alle mediene jeg jobber i. Men jeg ser og forstår den nye trusselen AI er, og brutalisering av ansatte i forskjellige stillinger i de kreative yrkene. Dette er noe vi har sett i Hollywood med alle streikene, der fagforeningen mener kunstig intelligens er en eksistensiell trussel. Men uansett streik eller ikke så vil det bli store forandringer for veldig mange yrkesgrupper i nær fremtid.

Målet til fotokunstneren er å bruke naturlandskapet som et lerret for kunstneriske uttrykk, og blande villmarkens skjønnhet med samiske kulturelementer. Og å bruke samenes dype kunnskap om naturen til å synliggjøre viktigheten av å bevare og respektere miljøet.

– Fotoprosjekt «It`s all around you - Buot leat du birra» er inspirert av mitt forrige fotoprosjekt «What nature knows - Dan maid luondu diehtá», som gjorde seg sterkt bemerket på den internasjonale kunstarenaen, og vant utallige fotopriser i ledende fotokonkurranser. Et av fotografiene fra prosjektet ble publisert allerede i 2022. Bildet vant fotoprisen «Silver Winner - Fine Art / Landscape» under New York Photography Awards i USA samme år 2022.

Info: Oslo Negativ / Open Call

Powered by Labrador CMS