Kunst

Prisdryss fra New York til Sápmi

– Den samiske urbefolkning har alltid levd i pakt med naturen, og er et eksempel til etterfølgelse for resten av verden, sier kunstner Gjert Rognli som nylig vant pris under New York Photography Awards.

«It`s all around you - Buot leat du birra»
Publisert Sist oppdatert

Med det rykende ferske fotoprosjektet «It`s all around you - Buot leat du birra» viderefører kunstner Gjert Rognli suksessen han hadde med sitt forrige fotoprosjekt og vant nylig prisen «Silver Winner» i kategorien Fine Art Photography – Landscape New York Photography Awards 2022 under New York Photography Awards.

Gjert Rognli er en samisk multimediakunstner som jobber med foto, kortfilm, performancekunst og også skulptur og installasjon. Han ansees som en sentral samisk samtidskunstner. Rognli er bosatt i Oslo, men er født og oppvokst i Manndalen i Kåfjord i Indre Troms. Hans kunst er nært knyttet til den samiske kulturtradisjon og motivene er ofte hentet fra naturen, menneskets relasjon til naturen og de mytologiske og åndelige aspektene ved livet.

Rognli har hatt separat- og kollektivutstillinger i inn- og utland, blant annet i Salles du Carrousel, ved Louvre-museet i Paris i 2016, som første same representert ved galleriet. Han har mottatt hederlig omtale, utmerkelser og internasjonale priser for sitt arbeid med foto og film. Ett eksempel er kunstfilmen Eallin lea guovtte suorat niehku/Life is a two-way dream (2019) som har mottatt en rekke priser internasjonalt, blant annet for beste kinematografi under Madrid Art Film Festival (2020). Filmen har et apokalyptisk preg og konfronterer det moderne industrialiserte livet med sjamanismens verdensbilde som en helende motfaktor.

Gjert Rognli.

Rognlis kunst har fått mediaoppmerksomhet flere ganger, blant annet da han publiserte kortfilmen Vuoinnalas cummá/Spiritual Kiss (2004), hvor to unge menn kledd i samedrakt kysser hverandre. Filmen ble vist på Samisk Filmfestival. Rognli mottok reisestipend fra Sametinget til New York, blant annet basert på bedømmelsen av fotoet «Biru Bonju/Fucking Gay/Jævla Homo» (2016).

Prosjektet «It`s all around you - Buot leat du birra» er inspirert av hans forrige fotoprosjekt «What nature knows – Dan maid luondu diehtá» som gjorde seg sterkt bemerket på den internasjonale kunstarenaen med å vinne utallige priser fra verdensledende fotokonkurranser.

Miljø og samtid

Fotoprosjektet «It`s all around you - Buot leat du birra» er gjort på Island og Kåfjord i Nord-Troms hvor Rognli kommer i fra. I prosjektet bruker han sin samiske kulturarv med et ønske om å dele denne kulturen med andre, det er en viktig kultur som er en del av verdensarven vi alle har et eierskap til.

– Deler av fotoprosjektet ble ferdigstilt i oktober i år, men det er noen flere fotografier som skal skapes før prosjektet kan bli vist på et egnet visningssteder for kunst, sier Rognli.

– Bildet som fikk prisen har stått i kø oppe i hodet mitt over fotografier jeg lenge har hatt et ønske om å skape, det ble brukt mange timer i forkant for å få opp de rundt 120 lysene med alle de forskjellige bestanddelene. Og ikke minst forarbeidet med å finne location som legger grunnlaget for at fotografiet skal få den riktige energien og et godt uttrykk, forklarer kunstneren.

– I prosjektet har jeg hatt et ønske om å trekke inn miljøaspektet og viktigheten den har i vår samtid. Dette med å bringe frem naturen som en skapende kraft for vår helse og ikke minst ressursene som er der på så mange plan, sier Rognli og forteller at det samiske har en sentral plass i kunsten hans.

– Den samiske urbefolkning har alltid levd i pakt med naturen, og er et eksempel til etterfølgelse for resten av verden med vår forståelse av bærekraftig høsting og bruk av naturen.

Powered by Labrador CMS