Helse

Betydelig økning av gonoré

Tall fra FHI viser at tilfellene økte ytterligere med cirka 40 prosent i 2023. – PrEP stopper ikke andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier leder i Helseutvalget, Rolf Angeltvedt.

– Vi gjorde et pilotprosjekt rettet mot kvinner og jenter i fjor sommer, og da fant vi både gonoré og klamydia hos den gruppen, sier Rolf Angeltvedt i Helseutvalget.
Publisert Sist oppdatert

2022 ble et år med kraftig økning av gonorésmitte i Norge. I 2023 ble det meldt 2988 tilfeller av gonoré i Norge. Året før var det 1858.

«Dette er det høyeste antall smittede på nærmere 40 år. Dette er en alvorlig utvikling og vi er bekymret», sier Øyvind Nilsen ved Folkehelseinstiuttet (FHI) til VG.

Midt på 70-tallet var det rundt 15.000 gonoré-tilfeller i året.

FHI er svært bekymret for økningen av gonoré. Både fordi smittede kan få alvorlige skader, men også fordi sykdommen blir vanskeligere å behandle.

«Gonoré behandles med antibiotika, men fordi bakterien har blitt økende resistent mot antibiotika fungerer ikke tabletter lenger», sier Nilsen.

De siste ti årene har det vært en betydelig økning av kjønnssykdommen gonoré. Ifølge FHI regnes dette som et globalt folkehelseproblem.

Takket være vellykket hiv-behandling og PrEP, har hivtallene gått ned. Men, PrEP er ikke løsningen mot alle seksuelt overførbare infeksjoner.

– PrEP stopper ikke andre seksuelt overførbare infeksjoner. Gonoré har vært en utfordring blant homsene i lang tid, men det nye nå er at det har spredd seg til, trolig, heterofile kvinner. En god del av dem er antageligvis bifile. Sånn sett tilhører de Helseutvalgets målgruppe. Denne økningen har ført til stort fokus på kvinnene, og mindre på menn som har sex med menn. I det store og hele har guarden til menn som har sex med menn blitt senket, og bruken av kondom har sunket, sier Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget.

– På den ene siden har det skjedd en stor utvikling, takket være PrEP, og det er at hivtallene synker. Det er mindre hiv og mindre frykt for hiv. Hivpositive kan ha sex med hverandre, og andre, uten at det overføres virus, fordi man går på vellykket behandling. Det er et positivt bilde. Men på den andre siden ser vi noen kjedelige konsekvenser, som økning i andre seksuelt overførbare infeksjoner, som gonoré.

Ifølge Angeltvedt er det med andre ord ingen grunn til å legge bort kondomet.

– Helseutvalget har kjørt dong-kampanjer de to siste årene. Både Helseutvalget og Helsedirektoratet anbefaler bruk av kondom. Det å målrette kondominformasjon til de som trenger det er kjempeviktig, og det inkluderer også PrEP-brukere. Det er viktig å få de til å forstå at PrEP ikke beskytter mot andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Ifølge Olafiaklinikken finnes det én medisin som brukes til å behandle gonoré.

– Men når den medisinen slutter å fungere, så er vi like langt. Da vil pasienten ha så store smerter, at sex er det siste de tenker på. Det betyr at gonoré-tallene vil gå ned. Men resistent gonoré er en kjempebekymring. Resistent gonoré vil være en kjempeutfordring for helsevesenet. Det er ikke bærekraftig på lang sikt. Så bruk kondom, sier Angeltvedt.

Helseutvalgets tilbud Sjekkpunkt tilbyr gratis og anonym hurtigtest for hiv og syfilis, samt selvtest for gonoré og klamydia. Siden i fjor sommer har Helseutvalget merket en større pågang fra kvinner.

– Vi gjorde et pilotprosjekt rettet mot kvinner og jenter i fjor sommer, og da fant vi både gonoré og klamydia hos den gruppen, sier Angeltvedt.

– På Sjekkpunkt sier vi ikke nei til noen. Vi har hatt en del heterofile kvinner innom. Men vi satte i gang med et pilotprosjekt under Oslo Pride i fjor, hvor vi henvendte oss til kvinner som har risikosex, med kvinner eller både kvinner og menn, og oppfordret de til å teste seg. Da kom det over 160 kvinner. Det er flott at disse kvinnene finner oss. Helseutvalgets Sjekkpun kt er åpent for både menn, kvinner og transpersoner, sier Rolf Angeltvedt.

 

Powered by Labrador CMS