SOI

Gonorésmitten til værs

2023 var et rekordår for gonorésmitte. – Ubeskyttet sex og manglende testing driver smittetallene oppover.

Anna Lien (til venstre), fagbioingeniør for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) og Linda Manley, teamleder for molekylærbiologisk avdeling, sier at de gjerne ser test- og smittetopper etter perioder med festligheter hvor alkoholkonsumet har vært høyere enn vanlig: Tiden etter julebordsesongen, romjuls- og nyttårsfeiring, sommerferien og fadderuker på høyskoler og universiteter merkes godt på laboratoriet.
Publisert

– Årets nyttårsforsett bør være å teste seg, dersom man har hatt tilfeldig og ubeskyttet sex.

Det sier NITO-bioingeniørene Linda Manley og Anna Lien, som jobber ved Fürst Medisinsk Laboratorium på Furuset i Oslo. De får inn nærmere 200.000 SOI-prøver årlig. SOI står for seksuelt overførbare infeksjoner.

Oppfordringen er ikke tatt ut av det blå: Tall som Norstat har hentet inn for NITO Bioingeniørfaglig institutt (NITO BFI), viser at 44 prosent av de spurte har hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom. 67 prosent av de som oppgir å ha hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner, sier at de ikke har testet seg i etterkant.

Det bekymrer både Manley og Lien.

– Mange er for dårlige til å beskytte og teste seg. Det bidrar til smittespredning og høyere utbredelse av kjønnssykdommer.

Ikke noe å ta lett på Påstanden underbygges av smittetallene. Gonorésmitten bare øker og øker. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Ved utgangen av 2023 var det det registrert hele 2972 smittetilfeller av gonoré. Det er en økning på 60 prosent siden 2022, hvor det ble registrert 1858 smittetilfeller.

– Ikke undervurder risikoen ved å få en kjønnssykdom. Ikke tenk at det bare skjer med andre, eller at det bare er å ta en enkel antibiotikakur. I verste fall får du helsemessige komplikasjoner, eller en variant som du må leve med resten av livet og som innebærer problematikk i framtidige relasjoner, sier bioingeniørene.

De peker på at hos kvinner kan ubehandlet gonoré forårsake bekkeninfeksjon og gi økt risiko for kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmor, mens hos menn kan gonoré gi innsnevring av urinrør, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen.

Heller ikke klamydia er noe ta lett på: Ubehandlet klamydia kan føre til infertilitet eller gjøre det vanskeligere å få barn.

Vet bedre, men tar sjanser Selv om mange tar sjanser både med hensyn til smitte og egen helse, svarer paradoksalt nok hele 94 prosent av de spurte i Norstat-undersøkelsen at de anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært alvorlig eller litt alvorlig.

– Det kan være mange årsaker til at folk ikke tester seg på tross av at de er klar over risikoen, mener Manley og Lien. Det kan være at flere kjønnssykdommer er, eller kan være, symptomfrie. Du kan gå lenge med en infeksjon i kroppen uten å merke noe til den. Vi vet også at mange synes det er flaut å teste seg, eller at de tror at det å teste seg for kjønnssykdommer er ubehagelig.

Det er det imidlertid ingen grunn til.

– Helsepersonell legger seg ikke opp i hva du har gjort og skal ikke moralisere. Fokuset er på å hindre smittespredning. Det er heller ikke vondt eller ubehagelig å gjennomføre en test. De gjennomføres hovedsakelig ved å ta en enkel urinprøve eller en smertefri skjedeprøve. Vil du ikke oppsøke lege, så kjøp en test på apoteket. Men unngå anti-gentestene, de har alltid en risiko for å gi falske negative svar. Kjøp heller en laboratorietest, så får du et sikkert svar, avslutter de.

Dette viser Norstat-undersøkelsen:

  • Total 1052 personer deltok i undersøkelsen
  • 18 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt en kjønnssykdom
  • 44 prosent av alle spurte, på tvers av alder og kjønn, oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom.
  • 67 prosent av de som oppgir å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom, har latt være å teste seg for kjønnssykdommer i etterkant
  • 94 prosent av de spurte anser kjønnssykdommer som helsemessig potensielt svært eller moderat alvorlig

 

Powered by Labrador CMS