Pride 

Grønland får bilfri regnbuegate

Før Oslo Pride skal den bilfrie gata på Grønland males i regnbuefarger. – Viktig å tydeliggjøre at Oslo er for alle, og at vi er en inkluderende by, sier initiativtaker Jonas A. Bjørnødegård til Blikk.

Grønlandsleiret, der paraden starter, skal males i regnbuens farger før Oslo Pride begynner fredag 23. juni. Foto: Reidar Engesbak.
Publisert

– Jeg luftet ideen om en regnbuegate i første omgang for Gamle Oslo Venstres bydelsrepresentant i begynnelsen av juni i fjor. På den tiden var tanken at det ville være fint med en regnbuegate når vi feiret 50-årsjubileet for avkriminaliseringen, i tillegg til Skeivt kulturår, sier Venstre-medlem Jonas A. Bjørnødegård til Blikk. 

Ideen kom under en ferietur til Island.

– Mannen min og jeg hadde vært på Island i fjor, og jeg syntes regnbuegaten i Reykjavík var så flott, og så for meg at det hadde vært flott å få til det samme i Oslo, sier Bjørnødegård.

Ideen ble aktualisert etter terroren som rammet Oslo og det skeive miljøet natt til 25. juni i fjor.

Jonas A. Bjørnødegård.

 – Etter angrepet 25. juni i fjor sendte jeg forslaget videre til Venstres Bystyregruppe, da jeg mente at saken var viktig som et motsvar på angrepet mot det skeive miljøet. Ikke lenge etter fikk Jon Reidar Øyan gjennomslag for å lage regnbuegate i Rosenkrantzgata, og forslaget mitt ble liggende.

 Slår ring om mangfoldet

Ideen fikk nytt liv etter at Bergen kommune ønsket regnbuefarger på fotgjengerfelt i alle bydeler. Ønsket fikk tidligere denne måneden nei til å gjøre det på fylkesveier i sentrum.

– Det slo det meg at argumentene mot noe lignende allerede var utredet på Grønland i Oslo. Gata skulle bli bilfri som en del av Bilfritt byliv, og vi hadde allerede en regnbuegate i Rosenkrantzgata. Jeg satte derfor i gang en prosess opp mot styret i Gamle Oslo Venstre og Venstres folkevalgte i Oslo, for å få støtte til saken.

Støtten kom, og nå kan miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) bekrefte at Grønlandsleiret, den bilfrie gata på Grønland, skal males i regnbuens farger før Oslo Pride starter fredag 23. juni. Tradisjonen tro er det her Oslo Pride-paraden starter i år også, lørdag 1. juli.

På spørsmål om hvorfor det er viktig med en regnbuegate på Grønland, svarer Bjørnødegård:

 – I 2010 startet paraden å gå nettopp fra Grønland som en reaksjon på hatkriminalitet og hatefulle ytringer, spesielt knyttet til dette området. At det fortsatt er lover mot homofili i 68 land i verden, gjør det ekstra viktig å tydeliggjøre at Oslo er for alle, og at vi er en inkluderende by som respekterer og omfavner menneskers rett til å være og elske hvem de vil. Ved å få til dette der paraden, gir en sterk symboleffekt fra byen om at «Vi støtter dere!».

Powered by Labrador CMS