Kultur

Nytt show fra Hannah Gadsby

Den prisbelønte komikeren Hannah Gadsby er tilbake og lanserer sitt tredje Netflix-show, «Something Special», 9. mai.

Komikeren fra Australia er aktuell med nytt show på Netflix.
Publisert Sist oppdatert

Selv beskriver Gadsby det som et «feel good»-show. I showet, som er filmet på hjemmebane i Sydney Opera House, kaster hen seg over en rekke tema, fra et skjellsettende møte med en kanin (!), og ikke minst til sitt eget bryllup. Den ikke-binære stjernen giftet se i januar 2021 med Jenney Shamash.

Suksess på Netflix

Hannah Gadsby ble allemannseie med showet «Nanette» på Netflix i 2018. Men da hadde hen allerede en lang karriere bak seg på den internasjonale stand up-scenen, og ikke minst hjemme i Tasmania, en øy og delstat i Australia med litt over en halv million innbyggere. Ikke et paradis for folk som faller utenfor normen. Selv mener hen at øyas innbyggere er et produkt av verdens minste gen-pool. Tasmania var seint ute med skeive rettigheter. Sex mellom menn var forbudt helt til 1997. Lesbiske har som kjent ikke sex … så det var aldri noe forbud, noe Gadsby vet å sette fingeren på i showene sine.

Det første møtet med det skeive miljøet fikk Gadsby via tv-skjermen. Hen satt med store øyne og så paraden under Sydney Mardi Gras. Til tross for at hen syntes det så moro ut, tenkte hen: «Hvor er de stille og rolige homoene?».

I «Nanette» fortalte hen at den eneste lyden hen liker, er den tekoppen lager når den møter et tefat. Og hva så med regnbueflagget? «Altfor bråkete. Det er en samling høylytte farger plassert oppå hverandre».

Gadsby forhold til det skeive miljøet har alltid vært trøblete. Noe hen har laget stor humor ut av. Og av seg selv. Fra personlighet til utseende. Men i «Nanette» fortalte hen at hen ville slutte med å servere humor på bekostning av seg selv.

«Do you understand what self-deprecation means when it comes from someone who is already in the margins? It’s not humility. It’s humiliation», slo Gadsby fast og den hyllende responsen fra skeive og marginaliserte over hele verden, la seg som et kraftfelt over sosiale medier.

Kombinasjon hen serverer av vitser og deling av personlige historier om trakassering, overgrep, kjønn og seksualitet, har ikke bare utfordret stand up som sjanger, men også gitt andre med samme erfaringer en reflektert og rasende stemme.

Selv er hen opptatt av å inspirere, og sier hen ikke ønsker å fyre opp under hat og konflikter.

Ikke bare en hund

Mens «Nanette» var bygget rundt en barista som Gadsby hadde blitt utsatt for på en kafé («You know when someone looks at you like you’re scum of the earth»), var Netflix-showet «Douglas» i 2020 inspirert av hunden med samme navn. Det er i alle fall det hen forteller publikum i begynnelsen av showet. Men etter hvert som hen graver dypere i filosofien rundt det å sette navn på ting, blir det tydelig at tittelen fungerer på flere nivåer … og handler om menn.

For med kjendisstatusen etter «Nanette» kom selvfølgelig også «haterne» på banen, som fungerer som en av de viktigste inspirasjonskildene i «Douglas». Haterne hens er de heterofile hvite mennene som har etablert en sannhet om hvordan kvinner skal oppfattes og behandles i samfunnet, eller bli avbildet i klassisk kunst – som er et tilbakevendende tema i showene. Gadsby som er utdannet kunstkurator, holder gjerne «foredrag» på scenen om kunst.

«Something Special» har premiere på Netflix 9. mai.

Powered by Labrador CMS