Urix

Mobben tok over filmfestival i Hellas

Titusener protesterer etter at en mobb på flere hundre jaget et transpar bort fra en filmfestival i Thessaloniki i Hellas.

Thessaloniki Pride 2023.
Publisert

I januar kunngjorde den greske regjeringen og statsminister Kyriakos Mitsotakis at landet ønsker å åpne opp landets ekteskapslover og tillate likekjønnete par å inngå borgerlig vielse.

«Vi snakker om juridisk ekteskap, ikke om kirker», har statsminister Kyriakos Mitsotakis uttalt til Ertnews.gr.

I intervjuet la han vekt på at det ikke handler om «revolusjonerende endringer», men snarere om lover som allerede eksisterer i flere EU-land.

Greske myndigheter godkjente lovendringen i februar.

Bare uker etter lovendringen jaget nesten 200 mennesker et transpar og verten for Thessaloniki Documentary Festival gjennom torget i Thessaloniki.

Årets utgave av filmfestivalen inkluderer en hyllest til queer film, med tittelen «Citizen Queer». Et transpar ble overfalt etter en filmvisning, og en av dem ble slått i ansiktet. De søkte tilflukt på en restaurant før politiet kom og eskorterte dem fra åstedet. Ifølge rapporter ble paret truffet av flasker kastet mot dem på vei ut.

Neste kveld, mens tusenvis samlet seg for å protestere mot det grusomme angrepet, ble den homofile opposisjonslederen Stefanos Kasselakis, som var avgjørende for vedtaket av loven om likekjønnet ekteskap, truet og verbalt angrepet av en annen maskert mobb på vei til en visning på festivalen. Han flyktet inn i et teater. En politimann grep inn og ble skadet. Minst 21 mistenkte er så langt arrestert.

«Absolutt forkastelig»

Regjeringens talsperson Pavlos Marinakis fordømte volden og uttalte at «mobben ikke har noe plass i republikken».

Lederen for opposisjonspartiet PASOK, Nikos Androulakis, fordømte også helgens kaos. «Kveldens hendelser med maskerte menn som angrep to borgere på grunn av deres seksuelle orientering og identitet, er absolutt forkastelig.»

I en uttalelse reagerte dokumentarfilmfestivalen på angrepet med sinne og avsky.

«Jeg trodde ting hadde endret seg, men nå lurer jeg på, har ting endret seg?» spurte den lesbiske aktivisten og filmskaperen Maria Katsikadakou i et intervju med Variety.

Hun sa at hun var sint og skremt etter angrepet på paret.

«Det greske samfunnet er en overgriper», sa konseptkunstner og filmskaper Fil Ieropoulos, som deltar på filmfestivalen med filmen «Avant-Drag!», om drag-scenen i Athen.

Han sier at helgens hendelser gjenspeiler hva den greske virkeligheten betyr for skeive.

«Med den nye loven står vi ved et veiskille, og vi vil se hva dette virkelig betyr for det greske samfunnet de neste årene», sier Ieropoulos til Variety.

«Personlig tror jeg ikke at denne loven gjenspeiler hvor Hellas er som samfunn. Og om noe, viser denne hendelsen at det faktum at noen mennesker kan dra nytte av den nye loven, ikke endrer den greske virkeligheten generelt, og spesielt ikke for transpersoner.»

Powered by Labrador CMS